Van még hova esnie az olajárnak

olaj
Vágólapra másolva!
Az elmúlt valamivel több, mint fél év két meghatározó tőkepiaci trendje, azaz a dollár erősödése és az olajár zuhanása úgy tűnik, még mindig tartogatnak meglepetéseket. A dollár ugyanis új lokális csúcsoknál jár, egyre közelebb az euróval szembeni paritáshoz, miközben az olajár (legalábbis Amerikában) új mélységbe kanyarodott a mindössze pár hetes fellángolást követően.
Vágólapra másolva!

Hiába a dollár túlvettsége, erre egyelőre tesznek a piaci szereplők, akik vadul vásárolják tovább az amerikai devizát. Így az euróval szemben a napokban új lokális csúcsra hízott a dollár, ahol 2003 óta nem járt a fizetőeszköz. A mozgás mögötti érvelés is egyszerű: miközben az amerikai jegybank hónapokon belül szigoríthat, vagyis kamatot emelhet, az Európai Központi Bank még csak most kezdi el igazán a monetáris lazítást, havonta 60 milliárd eurót költve eurózónabeli kötvények vásárlására.

Bár már a dollár eddigi mozgása is figyelemre méltó, nagy befektetési házak szerint hamarosan jöhet a paritás az euróval szemben, aztán pedig a további erősödés. A rali szerintük nem mostanában fog kifulladni. A világ első számú befektetési bankja, a Goldman Sachs szerint egy év múlva már csak 0,95 dollárt kell majd adni egyetlen euróért, 2018-ban pedig számításaik szerint 0,8 dollárt. Fontos persze megjegyezni, hogy a devizapiacon az ilyen hosszú távra vonatkozó előrejelzések meglehetősen bizonytalan lábakon állnak, mindenesetre a komoly piaci szereplők várakozásait ez is jól tükrözi.

Rövid távon azonban nem szabad elmenni amellett, hogy a pozícionáltság már talán túlságosan is a dollár irányába billen. Márpedig ilyen esetekben nem szokott sok kelleni ahhoz, hogy akár kis változások is képesek legyenek gyors ellenirányú mozgást kiváltani. A Citigroup elemzője például azt mondja, hogy korábban még nem fordult elő olyan hirtelen és jelentős mértékű dollár mozgás a piacon, mint amit az elmúlt hetek erősödése eredményezett. Ennek ellenére ők szintén a dollár hosszabb távú erősödését várják.

Az EURUSD heti grafikonja Forrás: Tradingview, Investor.hu

Az olaj közben szenved

Részben talán a dollár nagy erősödésének is köze lehet ahhoz, hogy az olaj árfolyama a napokban új mélypontot ütött. Mivel dollárban jegyzett termékről van szó, azt szokták mondani, hogy a dollár erősödésével a reálérték tartása miatt az árfolyamnak csökkennie kell. Persze azt mondani sem kell talán, hogy hiába erősödne a dollár, ha az olajnak bitang erősek lennének a fundamentumai. Valószínű nem nagyon viselné ez meg az árfolyamot.

Az olaj napi grafikonja Forrás: Tradingview, Investor.hu

Ezzel szemben viszont az amerikai olajár jegyzés láthatóan szenved. A WTI típusú olaj hordójáért megint csak kevesebb, mint 45 dollárt kell adni, és nagyon úgy tűnik technikailag, hogy még ennél is lesz olcsóbb az olaj. A kitermelési oldal ugyanis egyelőre nem alkalmazkodik kellő gyorsasággal a nemkonvencionális amerikai palaolajnak köszönhetően. Bár a fúrótornyok száma élesen zuhan, a tényleges kitermelés még bőven emelkedőben van, emiatt emelkednek látványos módon a készletszintek is.

A látottakhoz azt is érdemes hozzátenni, hogy az év ezen szakaszában az amerikai finomítók a téli üzemről átállnak a nyárira, vagyis jellemzően ilyenkor kevesebb olajat használnak, ami a helyzetet csak tovább súlyosbítja. A nagy kérdés most leginkább az, hogy a hónapokon belül induló autószezonnal a keresleti oldal mekkora mennyiséget fog felszívni a jelenlegi láthatóan többletes termelésből. Valószínűleg mindent még így sem tünteti el, de a készletszintek talán nem több milliós tételben nőnek tovább egyik-hétről a másikra.

A piacnak a kitermelési szint csökkenésével azonban valószínűleg még így is igazodnia kéne az új helyzethez, pláne úgy, hogy közben az amerikai olaj leszállítási helyén, Cushingban egyre szűkösebbek a tárolói kapacitások. Ha nem lesz hova rakni a sok megtermelt olajat, akkor a napi kitermelést is le kell állítaniuk azoknak a mezőknek, ahol jelenleg a költségeik megtermelése miatt még ragaszkodnak a működéshez. Ez viszont láthatóan csak úgy következhet be, ha az olaj árfolyama tovább esik akár a 30-35 dolláros hordónkénti kitermelési költségszintekig.

Forrás: Investor.hu