A drónokra 20 milliót költ a NAV

HORIZONTAL (FILES) Picture taken on January 13, 2010 in Paris, shows a man maneuvering an AR.drone from French company Parrot -- a small remote-controlled helicopter using the accelerometer in an Apple iPhone -- . Investigators in Paris have been left puz
Párizsban is közkedvelt a drón-reptetés
Vágólapra másolva!
A NAV 19,79 millió forintos szerződést kötött a Scorpio Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel „pilóta nélküli repülő eszköz” beszerzésére, derült ki a Közbeszerzési Értesítőből. Az eszközöket a cigarettacsempészet elleni harcban használná fel az adóhivatal.
Vágólapra másolva!

A drónokat uniós forrásból vásárolta az adóhivatal, és azokat a cigarettacsempészet elleni küzdelemben használnák fel. Az Európai Unió támogatja a bűnüldözési módszerek fejlesztését, így rendszeresen írnak ki ilyen témájú pályázatokat, válaszolta az Origo érdeklődésére a NAV.

Technikai fejlesztés

A Közbeszerzési Értesítőre hivatkozva azt közölték, hogy a „nyertes ajánlattevő részére meghatározott feladatok költsége az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) Hercule II támogatási program 2012. éves allokációjának maradványa terhére elnyert, »Technikai fejlesztés a cigarettához kapcsolódó bűncselekmények elleni hatékonyabb küzdelem érdekében« című projekt végrehajtására az OLAF/2013/D5/055 számú Támogatási szerződés keretében biztosított pénzügyi támogatásból kerül finanszírozásra”.

A csempészek miatt

Mint írja a NAV, a közbeszerzési eljárás folyamatban van. „A program keretében beszerzendő eszközöket elsősorban a cigaretta és dohány csempészettel kapcsolatos ellenőrzési és bűnüldözési (például megfigyelési) feladatokhoz kívánjuk felhasználni. Nem titok, hogy e tekintetben az észak-alföldi régióban van a legtöbb feladata a kollégáknak. Hogy pontosan hol és mikor fogjuk bevetni ezeket a speciális eszközöket, azt mindig a konkrét ellenőrzési és bűnüldözési szakmai igények fogják eldönteni” – írja az adóhivatal.

Párizsban is kedvelt a drónok reptetése Forrás: AFP/Patrick Kovarik

„Ennél több információt nem tudunk megosztani a nyilvánossággal” – zárult a NAV válasza, és mivel az értesítőben is csak annyi szerepelt, hogy „megfelelő minőségben és mennyiségben”, így azt továbbra sem tudjuk, hány drónt vásároltak.