Nagy károkat okozhat a defláció

2015.03.17. 16:23

A legtöbb euróövezeti gazdaság adósprofiljának kilátása stabil, ám a valutaunió egészének kilátásait rontja a hosszasan elhúzódó defláció lehetősége, és a Grexit kockázata, vagyis Görögország esetleges távozása az euróövezetből, áll a Moody's Investors Service helyzetértékelésében.

A nemzetközi hitelminősítő szerint a szuverén adósminőség tavaly stabilizálódott az euróövezetben. Ezt jelzi, hogy a Moody's besorolási listáján a 19 euróövezeti gazdaság közül 15 stabil kilátású adósosztályzattal szerepel.

Spanyolország és Litvánia államadós-besorolásaira a cég felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben, Franciaország osztályzati kilátása ugyanakkor negatív, Görögország mélyen spekulatív, „Caa1” besorolását pedig a Moody's leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alatt tartja.

Szerény növekedés

A ház 2015-re 1,1 százalékos, jövőre 1,3 százalékos növekedést vár az euróövezetben, megjegyezve, hogy ezekkel az ütemekkel a valutaunió továbbra is a „szerény növekedéssel” jellemzett térségek közé tartozik.

1,1 százalékos növekedést vár a Moody'sForrás: ANP/AFP/Lex Van Lieshout

Deflációt várnak

A hitelminősítő várakozása szerint az euróövezeti gazdaságok zöme az idei évet deflációban tölti, és ezekben az országokban csak 2016-ban tér vissza a pozitív infláció, közölte Kathrin Muehlbronner, a Moody's alelnöke és vezető adósminőségi elemzője. Szerinte a nagyon alacsony infláció és a gyenge nominális gazdasági növekedés közepette – főleg, ha ez a környezet hosszú ideig fennmarad – még nehezebb lesz az adósságteher csökkentése a súlyosan eladósodott eurógazdaságokban, sőt a közadósság-ráták folyamatosan tovább emelkednének a legtöbb euróövezeti gazdaságban, és még 2018-ban sem lenne nyoma stabilizációnak, még kevésbé e folyamat visszafordulásának.

Visszavetheti a gazdaságot a deflációForrás: AFP/Emmanuel Dunand

A cég által kidolgozott alternatív, kedvezőtlen forgatókönyvben az átlagos egész évi euróövezeti infláció 2015-ben és 2016-ban is mínusz 1 százalék lenne, és a valutauniós növekedést az alapeseti előrejelzéshez képest 0,5 százalékpontos negatív sokk érné.

Súlyos következmények

A Moody's a Grexittel kapcsolatban hangsúlyozza, jóllehet a görög kormány és a hivatalos euróövezeti hitelezők közötti konfrontációnak – a többi eurógazdaság megerősödött adósminőségi alapmutatói és a pénzügyi szektorok görögországi kitettségeinek jelentős csökkenése miatt – egyelőre nincsenek járványos terjedési hatásai, ha azonban Görögország elhagyja az euróövezetet, vagy ha egy ilyen fejleménynek megugrik a kockázata, az súlyos következményekkel járna az egész euróövezetre.

Mi lesz ha...?

A cég szerint, ha Görögország után más euróövezeti országokban is olyan pártok aratnának választási győzelmet, amelyek elvetik az euróövezeti válságkezelés kulcselemeit, az ismét felvetné azt az alapvető horderejű, megválaszolatlan kérdést, hogy az euróövezeti tagállamok a monetáris unió mellett készen állnak-e a költségvetési unió megteremtésére is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK