Lapértesülés szerint Szlovákia, Csehország és Lengyelország is versenyben van az indiai Tata tulajdonában lévő Jaguar Land Rover új autógyáráért, amelyre Magyarországon Debrecen és Szombathely is pályázik. A Hospodárské Noviny szerint luxusautók készülhetnek majd az üzemben.

A gazdasági napilap szerint a Tata a szlovákiai terjeszkedés lehetőségeit is fontolóra veszi. "Építkezési vállalatokat szólítanak meg, hogy építészeti megoldásokat javasoljanak számukra. Szlovákia, Csehország, Magyarország és Lengyelország közt mérlegelnek" – árulta el a Hospodárské Novinynek egy meg nem nevezett forrás, aki előtt ismertek az autógyártó tervei – írja a Napi.hu.

Luxusautók készülhetnek az új üzembenForrás: AFP/Jean-Christophe Verhaegen

Kérdés azonban, hogy logisztikai raktárat, az autógyártást kiegészítő termelést vagy egy közvetlen autógyárat létesítene a Jaguar Land Rover. Több jel utal arra, hogy utóbbiról lehet szó – idézi a Parameter.sk szlovákiai magyar hírportál a Hospodárské Novinyt.

Az indiai Tata Motors csoportjához tartozó brit gyártó ugyanis a kapacitásait kívánja növelni. Korábban felmerült egy amerikai, illetve brit földön megépítendő üzem is, most már azonban az európai kontinens lehet a célpont.

Néhány napja az Automotive News Europe szaklapnak a Jaguar Land Rover szóvivője azt mondta: „Folytatjuk a termelésünk bővítési lehetőségeinek kiértékelését, mégpedig leginkább azokon a piacokon, ahol a potenciális ügyfeleink számának növekedésére számítunk.”

Nagy durranást tartogat a Tata

Nyílt iparági titok, hogy a Tata új európai gyártóbázis felépítésében gondolkodik, és a lehetséges helyszínek között Magyarország is előkelő helyen szerepel. A szerelőszalagokról azonban nem feltétlenül diszkontautók gördülnének le – sokkal valószínűbb, hogy az indiai konszern érdekeltségébe tartozó, kapacitáshiányokkal küzdő Jaguar és Land Rover termelésébe kellene besegíteni – írta néhány napja az Origo.

A Jaguar Land Rover szóvivője azt mondta: „Folytatjuk a termelésünk bővítési lehetőségeinek kiértékelését, mégpedig leginkább azokon a piacokon, ahol a potenciális ügyfeleink számának növekedésére számítunk”Forrás: AFP/Indranil Mukherjee


Nem kommentálják

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint a „Nemzeti Befektetési Ügynökség több nagyberuházás Magyarországra hozataláról tárgyal”, és a tárca szerint ezek munkahelyek tízezreit teremthetik. „Minden a nyilvánosság előtt és a háttérben zajló spekuláció nagymértékben rontja a tárgyalások sikeres kimenetelének esélyét” – olvasható a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményében.
Külügyminisztériumi források az Origónak sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarták az értesülést.

Intenzív tárgyalások

A szombathelyi városvezetés eltökélt szándéka Szombathely gazdaságának fejlesztése. Tavaly ősszel dr. Puskás Tivadar polgármester egyeztetést folytatott a Nemzeti Befektetési Ügynökség vezetőjével arról, hogy a város Északi Ipari Parkjában 600 hektár egybefüggő, önkormányzati tulajdonban lévő, fejlesztésre alkalmas terület található – közölte a szombathely polgármesteri hivatal. Az utóbbi időben intenzív tárgyalások zajlanak a terület hasznosításáról – írta az Origónak a polgármester kommunikációs vezetője.