A régióban a kkv-szektortól tör föl a gazdaság

Vágólapra másolva!
Közép- és Dél-Kelet-Európában a gazdaság növekedése egyre inkább a kkv-knak köszönhető, a mértéke pedig a későbbiekben is meghaladja majd az eurozóna növekedését – áll a TMF Group két ma megjelent kutatásában.
Vágólapra másolva!

Hazánk is egyike Közép- és Dél-Kelet-Európa kilenc vizsgált országának, amelyek a gyenge euró és az olcsó kőolaj legfőbb haszonélvezői. A felmérések szerint legfőképpen Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában javult a kkv-k üzleti környezete. De messze még az ideálistól az adminisztráció, a szabályozás és az adózás.

Nearshoring

Nearshoring az, amikor egy vállalkozás valamilyen közeli országba szervezi ki a gyártási folyamatokat és a szolgáltatásokat, a régióban Lengyelország a legnépszerűbb ilyen piac. Startupból Szlovákiában és Lengyelországban találunk sokat, a szolgáltató központok pedig az olyan országok számára jelentenek jó lehetőséget, mint Magyarország és Lengyelország.

A nehézségek

A túlzott, főként a közbeszerzésekhez kapcsolódó bürokrácia és a szektoriális adóztatás, a kiszámíthatatlan jogszabályalkotás, a sok különadó azonban nehezíti a fejlődést. A térség országainak továbbra is átfogó reformokra lenne szüksége a fizetési kötelezettségekben.

A TMF Group tanulmány Magyarországra vonatkozó része pozitívumként említi, hogy a kormány kontroll alatt tartja a költségvetési hiányt, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy ezt részben a különadók kivetése révén tudta elérni. Amelyeknek gyakran az a céljuk, hogy konkrét vállalatokat hozzanak kedvező, vagy éppen hátrányos helyzetbe.

A jelentés további pozitívumként emeli ki az alacsony társasági adót, valamint a kormánynak azon tervét, hogy egységesítse a társasági adót, amely várhatóan az alacsonyabb, 10%-os adókulcshoz esik majd közelebb. A bankok a jövőben több hitelt adhatnak a kkv-knak, továbbá a hitelterhektől megszabaduló lakosság a többletbevételeket fogyasztásra költheti, ami lökést adhat a gazdasági növekedésnek.

Dél-kelet Európa potenciálja

Egy kapcsolódó tanulmány szerint a 20 millió lakosú Dél-kelet Európa – Bulgária, Horvátország, Szerbia és Szlovénia –, bár eddig lemaradt a gazdasági növekedésben, most jóval kedvezőbb lehetőségeket tartogat a terjeszkedő vállalatoknak. Itt általában a stabil gazdasági növekedés és a nyugat-európainál alacsonyabb társasági adókulcsok bővülő piacokat prognosztizálnak, sőt, Bulgáriát és Szerbiát a tíz legmagasabb organikus növekedést produkáló országok közé várják 2015-ben.

A növekedési lehetőségek mellett a dél-kelet európai országok számos kockázatot is rejtenek a vállalkozások számára. A befektetőknek és a nemzetközi vállalatoknak alaposan fel kell készülniük a kockázatok kezelésére, és ehhez szükségük van a helyismerettel rendelkező szakértőkre, akik kiigazodnak a gyorsan változó jogi és szabályozó környezet útvesztőiben. További kockázatot jelentenek az eurozónában tapasztalható gazdasági lassulás és defláció, illetve az orosz-ukrán konfliktus.

Sok kockázat, még több lehetőség

A tanulmány egy szakértője megjegyzi, míg 2013 és 2015 között Európa és a globális piacok alulteljesítettek, a központi régió látványos növekedésbe kezdett. Az eurozónában tapasztalható “mini rally”-nek és a bankok javuló hitelezésének köszönhetően a fogyasztók is többet költöttek. Az utóbbi hónapokban a gazdasági mutatók hullámzása is alábbhagyott. Ha a növekedési potenciált kereső vállalatok egy csoportként kezelik a régió piacait, akkor a különböző piacok és vásárlói szegmensek már vonzó piacszerzési lehetőséget jelentenek a befektetők számára.

A tanulmányok ezen a linken érhetők el.