A bankok lehetnek a brókerbotrány nyertesei

a Quaestor értékpapír forgalmazó cég a csődvédelem bejelentése után.Kisbefektetői pánik a pesti belvárosi Báthori u. fióknál.
Vágólapra másolva!
Több brókercég és bank dőlt be az elmúlt hetekben. Az ügyfelek, akiket kártalanítanak vagy még időben ki tudták venni a megtakarításaikat, most kénytelenek máshová vinni a pénzüket. Őket a biztonságosnak vélt nagyobb bankok és biztosítók szipkázhatják fel, de a különböző brókercégek között is van mozgás.
Vágólapra másolva!

A Buda-Cash, a Hungária Értékpapír és a Quaestor is bedőlt az elmúlt hetek brókerbotrányaiban, és ez történt a Buda-Cash érdekeltségi körébe tartozó DRB Bankcsoporttal is. Az ügyfelek egy részét kártalanítja az OBA és a BEVA, így ezek a megtakarítások valahol megjelenhetnek a magyar befektetési piacon is. (A kártalanításról bővebben az Üzletrész Brókerbotrányok és áldozatok című cikkében olvashat.)

Hol kötnek ki ezek a pénzek?

Az Origo által megkeresett bankok és biztosítók többsége arról számolt be, hogy az elmúlt időszakban nőtt az érdeklődés a különböző termékeik és szolgáltatásaik iránt.

Hová viszik a károsultak a megtakarításaikat? Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Az OTP Csoport tagjainál nem tapasztaltak tőkekiáramlást, ellenben a felfüggesztett vagy megszűnt szolgáltatók ügyfelei közül sokan nyitottak náluk számlát és helyezték el befektetéseiket. A Raiffeisen Bank szerint az ügyfelek minden szegmense megmozdult: a számlanyitásokkal foglalkozó csoportjuk például soha nem látott ügyfélérdeklődést tapasztal, válaszolta megkeresésünkre a bank.

„A vagyonok további koncentrációjára számítunk a Raiffeisen Bank irányába; máris milliárdos nagyságrendekben tárgyalunk, és az első utalások már be is érkeztek hozzánk” – közölte a bank. Ráadásul ez elsősorban a private banking ügyfélkörre vonatkozik, azaz az átlagosnál nagyobb összegeknek keresnek helyet a potenciális ügyfelek.

Nagyot nőtt az érdeklődés

Az Erstétől azt a választ kaptuk, hogy befektetési termékei, prémium- és privátbanki szolgáltatásai iránt az érdeklődés folyamatosan élénkült az elmúlt években, és ennek új impulzust adtak a közelmúlt eseményei. Az MKB Banknál az átlagosat meghaladó ügyfélaktivitást tapasztaltak az elmúlt hetekben a befektetési szolgáltatásokban.

Az érdeklődők főként MKB-kötvényeket, az általuk kezelt alapok befektetési jegyeit, továbbá állampapírokat vásároltak.

A Buda-Cash volt az első dominó Fotó: Szabó Gábor - Origo

Általános tájékoztatás

A Budapest Bank ügyfelei az utóbbi időszakban elsősorban általános tájékoztatást kértek a téma kapcsán, míg az eseményekben közvetlenül érintett bankok ügyfelei számlanyitási lehetőségek iránt is érdeklődtek náluk. A CIB Banknál fokozott érdeklődést tapasztaltak azoktól az ügyfelektől, akik brókercégekkel is kapcsolatban állnak, de mint azt a válaszukban írták, arra nincs pontos adatuk, hogy kifejezetten a brókerbotrányok hatására mennyivel nőtt a számlanyitások száma.

Általánosságban elmondható, hogy márciusban eddig az előző hónap ugyanezen időszakához képest közel kétszer annyi számlanyitás volt - válaszolta a CIB.

Nem csak a bankoknál érdeklődnek

A Magyar Posta is azt tapasztalja, hogy nőtt az érdeklődés a megtakarítási lehetőségek iránt. A Posta ügyfelei a befektetések közül az állampapírokat részesítik előnyben. Az állomány jelentős mértékben növekedett az elmúlt hetekben, és egyes napokon a forgalom az átlagos többszöröse, közölte a társaság.

A Hungária Értékpapír is bedőlt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Groupama Garancia Biztosító az elmúlt hetekben fokozott érdeklődést tapasztalt ügyfelei körében a befektetési termékekkel kapcsolatban, válaszolta a cég. Mint írják, ez nem meglepő, hiszen a biztosítói piac a brókercégektől elkülönülten működik, külön törvény, illetve szigorú befektetési korlátok szabályozzák a biztosítók tevékenységét.

Más brókercégeket keresnek

Az elmúlt hetekben az Equilornál is volt némi mozgolódás az ügyfelek körében, tudtuk meg a cégtől. Az elvándorlás mértéke nem volt jelentős, de az általánosnak tekinthető piaci bizalomgyengülés miatt néhányan szolgáltatót váltottak, vagy legalábbis átcsoportosították megtakarításaik egy részét. Ugyanakkor ez a mozgás kétirányú volt: a brókerbotrányban érintett cégektől is érkeztek ügyfelek az Equilorhoz, de az elvándorlók száma pár napig nagyobb volt. Ez a folyamat a múlt héten már megállt, közölte a cég az Origo megkeresésére.

Kétirányú mozgás

A Concorde-nál is kétirányú volt a mozgás, tudtuk meg Szabadi Andrástól, a cég marketing- és kommunikációs vezetőjétől. Mint mondta, nehéz szaldót vonni az elmúlt hetek történéseiből. A cég ügyfelei főleg azért keresték őket, hogy szakmai betekintést kaphassanak a sajtóban megjelent hírekkel kapcsolatban. A Concorde értékpapírvagyona tavaly decemberben átlépte az 500 milliárd forintos szintet, és azóta sem csökkent ez alá. Szabadi András kiemelte, az idén 15 százalékkal tovább tudtak bővülni.

Sokan még bíznak a brókerekben Fotó: Origo

A KBC Securitiesnél az elmúlt időszakban mind az ügyfélérdeklődés, mind az ügyfélforgalom megnőtt, ügyfeleik száma növekedett az elmúlt hetekben.

Nem rengeti meg a bankrendszert

A brókerbotrányról szólva a Takarékbank elemzői szerdán azt mondták, hogy a mérete – körülbelül 300 milliárd forint – nem okozhat problémát a magyar pénzpiacnak, hiszen annak mindössze körülbelül 1 százalékáról lehet szó. Ugyanakkor azt ők is elmondták, hogy ha általában is érzékelhető lesz a bizalomvesztés, annak már nagyobb hatásai is lehetnek.