Így áll most az államháztartás egyenlege

bankjegyköteg  húszezres papírpénz pénz TÁRGY Budapest, 2012. február 7.
Húszezer forintos bankjegytömbök a Magyar Nemzeti Bank (MNB)
Budapest, 2012. február 7. Húszezer forintos bankjegytömbök a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Logisztikai Központjában, ahol automata rendszeren átválogatják és ellenőrzik a papírpénzeket, majd a selejteket bedarálják és téglává préselik. A 3-4 hét alatt összegyűlt mintegy 4 tonna pénzbrikettet pályázat alapján rászoruló, közhasznú szervezetek számára ajánlják fel fűtési célra. A mostani szállítmányt a miskolci autista alapítvány bentlakásos intézményébe szállítják. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Jóval kisebb volt az államháztartás hiánya 2015 első két hónapjában, mint tavaly ugyanilyenkor. Több adóbevétel folyt be, viszont kevesebb volt a kiadás, részben az önkormányzatok adósságának tavalyi átvállalása miatt. Az államadósság kamataira is kevesebbet kellett költeni, mert az idei évben a kamatkiadások máshogy futnak le, mint tavaly.
Vágólapra másolva!

2015 februárjában az államháztartás központi alrendszerének deficitje 256,9 milliárd forintot volt, ami alacsonyabb az előző év azonos hónapjának 407,9 milliárd forint összegű hiányánál, derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményéből. Szintén kedvezőbb a tavalyinál az első kéthavi hiány, az idei 310,7 milliárd forinthoz képest 2014. február végén az államháztartás központi alrendszerének hiánya 483,3 milliárd forint volt.

Több bevétel, kevesebb kiadás

A tavalyi és az idei február végi egyenlegek eltérő alakulásában a magasabb adóbevételek (általános forgalmi adó, jövedéki adó, személyi jövedelemadó, szociális hozzájárulási adó, illetékbefizetések), a kedvezőbb kamategyenleg és az önkormányzatok adósságának tavalyi átvállalása játszanak szerepet, tájékoztat az NGM.

Tavaly önkormányzati adósságra ment el

A központi költségvetésnek február végén 17 milliárd forinttal több bevétele volt, mint tavaly februárban, ennek hátterében elsősorban a magasabb adóbevételek állnak, áll az NGM közleményében. Ugyanakkor a központi költségvetés február végi kiadásai mintegy 185 milliárd forinttal alacsonyabbak voltak, mint az elmúlt év azonos időszakában. Tavaly februárban a költségvetés 68 milliárd forinttal konszolidálta az önkormányzatok adósságát, a mostani jó adatban ennek is szerepe van. Ezen felül a költségvetési szervek kiadásai és az egyéb kiadások is alacsonyabbak voltak eddig idén, mint tavaly.

Idén a költségvetés nem költött az önkormányzatok adósságára Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Máshogy kell fizetni a kamatokat

A kamatkiadások 2015 első két hónapjában 203,7 milliárd forintot tettek ki, 84,7 milliárd forinttal kevesebbet, mint az előző év megfelelő időszakában. A kamatbevételek pedig 75,2 milliárd forintos szintet értek el, 55,0 milliárd forinttal többet az előző évinél. A nettó kamatkiadás (128,5 milliárd forint) így összességében 139,7 milliárd forinttal lett kevesebb az előző év azonos időszakához képest, ez a kamatfizetések éven belüli eltérő lefutásával magyarázható, írja az NGM