Vágólapra másolva!
Emelkedéssel kezdődhet a nap az európai tőzsdéken, azt követően hogy már tegnap is pluszban zártak a főbb indexek a DAX-on kívül. Az USA-ban korrigáltak a börzék, míg zárás után jelentett a Nike, és az erős profit miatt a részvény is több mint 4 százalékot ugrott.
Vágólapra másolva!
  • Csütörtökön mínuszos zárást hozott össze az S&P500 és a Dow Jones is, azok után, hogy a szerdát nagyobb emelkedéssel zárták a Fed kommentárjai után. A Nasdaq viszont tegnap is halvány pluszra volt képes. A dollár a Fed bejelentése utáni gyengülését szinte teljesen ledolgozta csütörtökön, míg ma reggel 1,0660 környékén jár az EURUSD.
  • Vegyes képet látunk, ha a vezető ázsiai részvényindexekre tekintünk, ugyanis a japán és a dél-koreai tőzsdék kisebb mínuszban zártak, ellenben Kínában és Ausztráliában emelkedni tudtak a parkettek. Európában a határidős indexek alapján pluszokkal indulhat a nap, azt követően, hogy már tegnap is emelkedni tudtak a legnagyobb tőzsdeindexek. Kivétel a német DAX volt, ami folytatta korrekcióját, igaz nap végére mindössze 0,2 százalékos lett a mínusz.
  • Görögországnak sokkal konkrétabb tervekkel kell előállnia, hogy az EU-val történő tárgyalások felgyorsuljanak az adósságállománnyal kapcsolatban, derült ki a tárgyalások után. Az EU vezetői figyelmeztették a görögöket, hogy fogy az idő, és új intézkedési csomaggal kell előállniuk. A továbbra is bizonytalan görög helyzet miatt is gyengülhetett újra az euró.
  • Nagyot ralizott tegnap az OTP, azt követően, hogy a JP Morgan elemzője 6950 forintos célárat állapított meg a részvényre. Végül 4,4 százalékos pluszban, 4871 forinton zárt a részvény, magas 9,1 milliárd forintos forgalom mellett. Emellett tegnap érkezett a hír, hogy az Európai Bíróság arról döntött, hogy a 2001-es kamattámogatási programban kapott állami juttatásokat vissza kell majd fizetnie a bankoknak, mert az ütközik az EU szabályaival. Egyelőre azt nem tudni, mekkora összeget jelentene ez, majd a Fővárosi Törvényszék mondja ki az ítéletet.
  • Szintén az OTP-t érintő hír, hogy Pongrácz Antal, az igazgatóság alelnöke 29 282 darab OTP részvényt adott el 4853 forintos átlagáron. Pongrácz ezeket a részvényeket a javadalmazási politika keretében vásárolta, az eladások után még 25 427 darab részvénye maradt.
  • Benyújtotta javaslatait a közgyűlésnek a Graphisoft Park. Ezek alapján pedig az „A” sorozatú törzsrészvények tulajdonosainak 60 forintot, míg a „B” típusú dolgozói részvények birtokosainak 20 forintot fizetnének osztalékként. A 60 forintos osztalék 2,8 százalékos hozamot jelent a tegnapi záróárral kalkulálva. A vállalat saját ingatlanértékre vonatkozó becslése a 2013 végi 133,7 millió euróról 156,9 millió euróra emelkedett a bérbeadott irodaterületek tavalyi emelkedésének köszönhetően. Mindez 3350 forintos egy törzsrészvényre jutó nettó eszközértéket feltételez, a dolgozói részvényekkel is kalkulálva 2870 forint adódik. Ehhez képest a részvények még mindig csupán a valós ingatlanérték 62-73 százalékán forognak, vagyis az elmúlt hónapok nagy áremelkedése ellenére sem mondhatóak túlértékeltnek.
  • Tegnap reggel nagy erősödésbe kezdett a forint, és az euróval szembeni jegyzések egészen 301 közelébe is kerültek, majd innen egy gyengülő hullám kezdődött és 304-ig jött vissza az EURHUF árfolyam. Ma reggel 303 környékén jár a forint. Az USDHUF keresztárfolyam pedig 284-nél ingadozik.
  • Megszületett az új megállapodás a Lafarge (Párizs: LG) és a Holcim (Zürich: HOLN) összeolvadásáról. A tavaly áprilisban elfogadott feltételek módosítását vasárnap indítványozta a Holcim, a részvénycsere arányának, illetve az összeolvadás utáni vezérigazgató személyének megváltoztatását kérve. A részvénycsere korábbi 1:1 aránya helyett az új megállapodás keretében a Holcim 0,9 részvényt ad egy Lafarge részvényért cserébe. A másik kérdésben pedig abban állapodott meg a két vállalat, hogy az összeolvadás lezárultáig a Lafarge új vezérigazgatót fog ajánlani, akinek személyét a Holcim vezérkarának kell majd elfogadnia.
  • 4,5 százalékot emelkedett piaczárás után a Nike (NYSE: NKE) részvényárfolyama, miután a vállalat a várakozásokat túlszárnyaló negyedéves részvényenkénti profitról számolt be (tény: 89 cent, várt: 85 cent). Ezzel a vállalat több mint 18 százalékos növekedést ért el EPS soron, éves alapon. A sportszergyártó ugyanakkor árbevétel soron elvétette az elemzői várakozásokat (tény: 7,46 milliárd dollár, várt: 7,62 milliárd dollár), ebben azonban komoly szerepet játszott az erős dollár negatív hatása.
  • Engedélyezte a drónok alkalmazását az Amazonnak (Nasdaq: AMZN) az Amerikai Légügyi Hatóság, de csakis kutatás, fejlesztés és kiképzés céljából. Ennek keretében a személyzet nélküli repülők csak a nappali órákban és maximum 400 láb magasságban repülhetnek. A vállalatnak emellett minden hónapban jelentést kell tennie az időszak alatti repülések számáról, illetve a tapasztalt meghibásodásokról. Az Amazon árfolyama nem reagált komolyabban a hírekre.