Vágólapra másolva!
Felminősítette Magyarországot pénteken a Standard & Poor's: egy fokozattal, BB pluszra emelte a magyar államadós-besorolást. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a felminősítés gyorsabban következett be, mint azt az általános menetrendből várni lehetett. Az Origo által megkérdezett elemző arra számít, hogy egy éven belül a befektetésre ajánlott kategóriába kerül Magyarország mindhárom nagy hitelminősítőnél.
Vágólapra másolva!

Egy lépésre a befektetésre ajánlott kategóriától

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a felminősítés gyorsabban következett be, mint azt az általános menetrendből várni lehetett. A felminősítést általában a pozitív kilátásba helyezés előzi meg, ebben az esetben azonban a minősítő rögtön egy kategóriát javított.

Az S&P döntése után Magyarországot mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő - a Standard & Poor's, a Moody's és a Fitch Ratings - esetében egyetlen lépés választja el a befektetésre ajánlott kategóriától – írja a szaktárca közleményében.

Magyarország sokkal védettebb lett a külső pénzügyi sokkokkal szemben, köszönhetően többek közt a deviza alapú jelzáloghitelek forintosításának és a belső finanszírozás erősítésének – hívta föl a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A hitelminősítés mellett kiadott Standard & Poor's jelentésből kiderül, hogy 2015 és 2017 között átlagosan 2,5 százalékos GDP-bővülésre számítanak, míg korábban 2 százalékos volt a várakozásuk.

9-12 hónap a következő változásig

Várható volt a kedvező irány a Standard and Poor's döntésében Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint. A szakértő emlékeztetett rá, hogy az S and P's már tavaly szeptemberben javította hazánk adósminősítési kilátásait negatívról stabilra. Ezután két lehetséges forgatókönyv lehetett: egy minimálprogram, amelyben a kilátást javították volna stabilról pozitívra, és egy maximumprogram, amely egy lépéssel följebb sorolja az adósminősítést – és ez utóbbi valósult meg.

A pozitív döntés a magyar gazdaság sérülékenysége csökkenésének, ezen belül a devizahitelek forintosításának, valamint a várva-várt gazdasági növekedés megérkezésének köszönhető. Török Zoltán szerint kiemelkedően fontos volt a kormánynak a bankrendszerrel való kiegyezése, amely a hosszú távú gazdaságpolitikát kiszámíthatóbbá teszi.

Török Zoltán arra számít, hogy 9-12 hónap távlatában mindhárom nagy hitelminősítőnél a befektetési kategóriába kerül Magyarország. Emlékeztetett rá, hogy a Standard and Poor's-nál eddig egy kategóriával alacsonyabban állt hazánk, mint a másik kettőnél. A pénteki döntéssel jelenleg mindhárom nagy hitelminősítőnél épp csak a befektetésre ajánlott kategória alatt szerepel Magyarország.

Pozitív meglepetés, de indokolt lépés

Pozitív meglepetésként értékelte a felminősítést Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Véleménye szerint a hazai piacok csupán a kilátások pozitív javítását várták, bár hangsúlyozta, hogy a felminősítés teljesen indokolt volt.

Suppan Gergely közleményében kiemelte: a Standard and Poor's stabil kilátást adott a BB+ besoroláshoz, ami azt jelzi, hogy a közeljövőben nem várható további felminősítés, így az idén az S&P's esetében nem számíthatunk arra, hogy befektetői kategóriába kerülünk.

A befektetői kategória legalsó fokára történő felminősítés Suppan Gergely szerint legkorábban idén ősszel lehetséges, de nem kizárt, hogy a lépés a jövő év elejére csúszik át. A másik két hitelminősítő intézetnél a kilátások pozitívra javítása lehet a következő lépés – véli Suppan Gergely.

Érdemi változáshoz még kevés

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a döntés mindenképpen pozitív, javítja a hangulatot. Abba az irányba haladunk, hogy idén esetleg visszakapjuk a befektetésre ajánlott kategóriát a többi hitelminősítőnél és esetleg az S&P-nél is, valamikor egy év múlva - véli Németh Dávid. A vezető elemző szerint akkor a vállalatokra vonatkozó hitelbesorolás is javulhatna. A mostani felminősítés még nem elég ahhoz, hogy érdemben változzon valami, ehhez az volna szükséges, hogy a háromból két hitelminősítő eggyel felminősítse az országot. Ez bekövetkezhet, hiszen javul az egyenleg, csökken a külső sérülékenység, van növekedés - mondta Németh Dávid az MTI-nek.

A legjobbak között

Közleményében a Fidesz-frakció sajtóosztálya azt írja, hogy "A Standard & Poor's mai döntése egy újabb elismerés hazánk számára, az ország egyre több területen teljesít a legjobbak között. A 2010-es kormányváltás óta hazánk pénzügyileg stabil, minden évben fegyelmezetten tartja a költségvetési célokat, megszabadultunk az IMF-hiteltől és a túlzottdeficit-eljárástól."

"A magyar gazdaság 3,6%-os növekedése Európa élén jár, 17 éves csúcson a beruházások növekedése és 10 % feletti növekedés a külkereskedelemben is" - áll a Fidesz közleményében.

Enyhülő gondok

A nemzetközi hitelminősítő a péntek este Londonban bejelentett döntést egyebek mellett azzal a véleményével indokolta, hogy

az utóbbi években. Az S&P szerint a devizaalapú ingatlanhitelek átváltása, valamint a helyi valutában történő hitelfinanszírozást előtérbe állító kormányzati stratégia is enyhítette Magyarország sebezhetőségét a potenciális külső sokkoktól, köztük az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve monetáris szigorítási ciklusától.

A felminősítés nyomán mindhárom nagy hitelminősítő - az S&P mellett a Moody's Investors Service és a Fitch Ratings is - azonos, a befektetési ajánlású kategóriától egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván Magyarországot.

Kicsit erősödött a forint

A döntés után mérsékelten erősödött a forint a nemzetközi bankközi devizapiacon a főbb devizákhoz képest. Percekkel a hitelminősítő bejelentése előtt, 17.55-kor az euró 303,35 forinton állt, húsz perccel később 303,20 forinton jegyezték. A dollár árfolyama 279,59 forintról 279,26 forintra, a svájci franké 286,90 forintról 286,65 forintra, a japán jené pedig 2,3276 forintról 2,3242 forintra gyengült.

Péntek kora reggel az euró 303,40 forinton, a dollár 283,90 forinton, a frank 287,04 forinton, a jen 2,3524 forinton állt.