Nem tervez idén fejlesztést a hazai nagyvállalatok többsége

Vágólapra másolva!
Idén a hazai nagyvállalatoknak már fele sem tervez fejleszteni, kevesebb hitelt vesznek fel a vezető magyarországi cégek – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index kutatás legfrissebb adataiból.
Vágólapra másolva!

A K&H több mint 500 nagyvállalati döntéshozót kérdezett meg az úgynevezett nagyvállalati növekedési index felmérés elkészítéséhez. A utatás eredménye szerint idén kevesebb cég készül fejlesztésekre, mint tavaly. „Míg tavaly év elején a vállalatok 56%-a tervezett beruházást az elkövetkező 12 hónapban, addig év végére ez az arány 47%-ra mérséklődött. Egyre kevésbé várható tehát a beruházások ugrásszerű bővülése” – mondta Peter Roebben, a K&H vállalati üzletágának vezetője.

Nyugat-Magyarország az élre tör

A megvalósítandó beruházásoknál viszont a vállalatok legnagyobb arányban technológiafejlesztésre (29%) és kapacitásbővítésre készülnek (20%), ezt követően az értékesítés- (7%), illetve folyamatfejlesztésre (6%) koncentrálnak.

A K&H szerint leginkább a nyugati régióban emelik a fejlesztésekre szánt ráfordításokat, míg a keleti és a fővárosi cégek inkább nem változtatnak beruházásaik értékén. A nyugat-magyarországi vállalatok 37%-a tervezi növelni a fejlesztésekre szánt összeget, a keleti régióban ez az arány 28%, a budapesti vállalatok esetében pedig közel minden ötödik (22%) cég készül többet költeni beruházási célokra idén.

Kevés hitel

Egyre kevesebb cég fejleszt hitelből: a legtöbb vállalat inkább belső forrásaira támaszkodik, emellett még a legnépszerűbb hitelformát is csak 6 százalék veszi igénybe. „Csak minden körülbelül hetedik vállalat tervezi hitel vagy lízing igénybevételét. A legnépszerűbb konstrukció a hosszú lejáratú hitel, a cégek mintegy 6%-a tervezi, hogy új hitelt vesz fel az idén” – mondta Peter Roebben.

A felmérést a K&H Csoport a GfK Hungária Piackutató Intézettel együttműködésben készítette, mostani elemzésüket 2014. október 30. és december 12. között felvett adatok alapján írták.