Történelmet írhat a Nike

Nike, focilabda
Vágólapra másolva!
Kedvező gyorsjelentésének és jövőbeli kilátásainak köszönhetően történelmet írhat a világ legnagyobb sportszergyártója, a Nike azzal, hogy árfolyama először lépheti át a lélektani 100 dolláros szintet.
Vágólapra másolva!

Habár a sportszergyártó 7,5 milliárd dolláros bevételével némiképp alulmúlta a 7,6 milliárd dolláros elemzői várakozást, éves alapon mégis 7 százalékos növekedésről számolt be. A devizamozgások kiszűrése mellett egyébként 13 százalékos árbevétel bővülést ért volna el a Nike.

Részvényenként 0,89 dolláros nyereséget termelt a február 28-án záruló negyedévében a Nike, ami így nem csak az egy évvel korábbi 0,75 dolláros részvényenkénti profitot, hanem a 0,84 dolláros elemzői várakozást is felülmúlta.

Ahogy az a bevételeken is jól látható, a legnagyobb problémát a dollár erősödése okozza a Nike számára. A február végén zárult negyedév során a bevételek több mint fele Amerikán kívülről érkezett. A sportszergyártó pénzügyi igazgatója szerint az elkövetkezendő hónapokban sem lesz komoly változás e téren, ugyanis a dollárerősödés továbbra is nyomás alatt tarthatja a bevételeket, illetve a profitot is.

Ugyanakkor jó hír a részvényesek számára, hogy igen jó egészségnek örvendenek a Nike termékei, a március-június közötti megrendelések éves alapon 11 százalékkal nőttek, - amennyiben a devizaárfolyam változásokat nem veszsük figyelembe – miközben a szakértők 9,9 százalékos bővüléssel számoltak. Ráadásul a régiók körében továbbra is fontos szerep hárulhat Észak-Amerikára, ahol a soron következő negyedévre 15 százalékkal magasabb megrendelést kaptak, mint egy évvel. Ezze pedig sikerült felülmúlni az elemzők által várt 11,6 százalékos bővülést.

Az amerikai piacok zárását követően érkező gyorsjelentést pozitívan fogadták a befektetők, jól mutatja ezt, hogy az indikációk alapján közel 5 százalékos emelkedéssel készül nyitni a Nike részvénye. Ráadásul, ha nyitásig nem vesz fordulatot a piaci hangulat, akkor jó eséllyel egy fontos mérföldkövet léphet át az árfolyam a 100 dolláros szint személyében. Korábban ugyanis még sosem volt arra példa, hogy a Nike belekóstoljon a három számjegyű tartományba.

Nike napi grafikonja (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Ne tévesszük szem elől az Adidast sem!

A Nike szárnyalása mellett nem érdemes szem elől téveszteni a nagy versenytársat, az Adidast sem. A német sportszergyártó részvényére még januárban fogalmaztunk meg vételi ötletet, ami azóta igen gyümölcsözőnek bizonyult 24 százalékos emelkedésével. A jövő héten is érdemes lehet figyelni a részvényre, hiszen a cég közzéteheti reorganizációs terveit.

Adidas heti grafikon (Xetra) Forrás: AmiBroker, Investor.hu