Csak a kátyúkárok felét nem fizetik ki a biztosítók

kátyú
Vágólapra másolva!
A néhány éve létező kátyúkár biztosításból eddig néhány tízezret kötöttek az autósok, de az esetek felében a biztosítók visszautasítják a kártérítés kifizetését, mivel a kárt nem megfelelően dokumentálta a szerződő.
Vágólapra másolva!

Az utak állapotáért az út fenntartója felel, így a károsultnak a közút fenntartójához kell fordulnia, ha kátyúba futás miatt megsérül az autója.

A településeket összekötő útvonalak, illetve az autópályák a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében állnak, a lakott területen belüli útszakaszok pedig az illetékes önkormányzat hatáskörébe tartoznak. Budapest fő- és tömegközlekedési útvonalainak kezelője a főváros, az egyéb úthálózatoké a kerületi önkormányzatok.

A biztosítás csak elméletben könnyíti meg az autósok dolgát Forrás: Origo

Könnyebb lenne, csakhogy

A kátyúbiztosítás előnye az, hogy a közút kezelőjével nem az autósnak kell alkudoznia, hanem átveszi tőle ezt a terhet a biztosító. Ehhez azonban az autósnak kell dokumentálnia a kárt, amely történhet a kátyúról és a kárról készült fotóval, tanúval, illetve rendőri jegyzőkönyvvel is.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének adatai szerint azonban minden második kár rosszul dokumentált, ezért a biztosítók nem fizetnek.

Akkor sem fizet a biztosító a kátyúkárra, ha a kocsi vezetője a megengedettnél gyorsabban hajtott, figyelmeztető tábla jelezte az úthibát, illetve a kár rögzítése nélkül elhajtott az autós a helyszínről – figyelmeztet közleményében a FBAMSZ.