A cégtörlési hullám ellenére is nőtt a vállalkozások száma

Vágólapra másolva!
Minden korábbinál több cég szűnt meg az utóbbi hónapokban, a vállalkozások száma azonban még így is emelkedett - áll a KSH legújabb jelentésében.
Vágólapra másolva!

Tavaly év végén 1 millió 703 ezer bejegyzett vállalkozást tartott nyilván a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Magyarországon, ami 15 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A növekedés kizárólag az önálló vállalkozók számának mintegy 27 ezres emelkedéséből adódik, a társas vállalkozások száma 12 ezerrel csökkent.

18 ezer plusz

Az összes regisztrált gazdasági szervezet száma tavaly év végén meghaladta az 1 millió 845 ezret, ami 18 ezerrel több mint egy évvel korábban.

A társas vállalkozások számának csökkenéséről korábban többször is írtunk már. Ennek okai, egyrészt a kft-k törzstőkéjének megemelésében, másrészt egy jogtechnikai változásban található. Az új Ptk.-ban ugyanis a betéti társaságok és a közkereseti társaságok a jogi személyiségű vállalkozások közé kerültek, valamint a nonprofit betéti társaságok és nonprofit közkereseti társaságok bekerültek a jogi személyiséggel rendelkező nonprofit szervezetek közé.

A kereskedelem a legnépszerűbb

A legtöbb vállalkozás - mind társas, mind egyéni - a kereskedelemben működik, utána következik a szakmai, tudományos tevékenység és az építőipar.

A KSH az egy évvel korábbinál 3,5 százalékkal kevesebb, 105 ezer új vállalkozást regisztrált 2014-ben. Az új társas vállalkozások bejegyzése jelentősen, 13,8 százalékkal csökkent, az önálló vállalkozóké 3,1 százalékkal emelkedett. Az önálló vállalkozók körében újonnan nyilvántartásba vett egyéni vállalkozók száma ennél is nagyobb mértékben, 11,3 százalékkal nőtt. A kft.-k törzstőkéjének hatszorosára emelése miatt számuk az első negyedévet követően a felére esett vissza.