Lázár szerint kitaláció, amit a boltzárról mondott

Lázár János
Lázár János miniszterjelölti meghallgatásai a mezőgazdasági, majd a nemzetbiztonsági bizottság előtt. A két meghallgatás között újságíró az Origo eltávolított főszerkesztőjéről, és Lázár titokzatos külföldi útjáról kérdezték. Újságíró: Vorák Anita
Vágólapra másolva!
Nem szeretnének találgatásokat, a sajtóban megjelent kitalációkat kommentálni - közölte az Origo kérdésére a Miniszterelnökség. Arra voltunk kíváncsiak, valóban mondott-e Lázár János olyat, hogy ha lesz népszavazás a vasárnapi boltzárról, azt a Fidesz el fogja veszíteni, így visszaáll a korábbi állapot.
Vágólapra másolva!

A sajtóban megjelent kitalációkat és találgatásokat nem szeretnénk kommentálni - hárította el a Miniszterelnökség az Origo kérdéseit arról, igaz-e, amit állítólag Lázár János miniszter a hétvégén egy zártkörű rendezvényen mondott a vasárnapi boltzárról.

Elveszítené a Fidesz a referendumot?

Pedig a Népszava forrásai szerint Lázár gyakorlatilag beismerte, hogy a KDNP ötletére bevezetett korlátozás megbukott, és nem is számol a kormány azzal, hogy hosszú távon fennmarad a vasárnapi nyitvatartási tilalom.

Lázár János azt üzente, nem kommentálja állítólagos kijelentését Fotó: Origo

Ha lesz népszavazás a vasárnapi zárva tartásról, a Fidesz azt el fogja veszíteni, így visszaáll a korábbi állapot és a most bezárt üzletek újra nyitva lesznek - a napilap értesülései szerint erről beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Szeretem Magyarországot Klub zártkörű rendezvényén.

Olyan titkos, nem is beszélhetnek róla

A lap azt is írta, mintegy százan vettek részt Tatán a Gerendai Károly ötletére még 2005-ben alakult klub rendezvényén, ahová rendszeresen hívnak meg politikusokat, közéleti személyiségeket. Honlapjuk szerint legutóbb Navracsics Tibor uniós biztos, előtte pedig Lovász László MTA-elnök volt a vendégük.

Ha szó is esett a boltzárról, állítólag nem beszélhetnek róla Fotó: Marton Szilvia - Origo

Azt a Népszava is megemlítette, hogy a klub alapszabálya szerint nem beszélnek az egyes rendezvényeken elhangzott előadásokról, így az általuk megkeresett tagok nem voltak hajlandóak kommentálni az információt, sőt, még Lázár jelenlétét sem erősítették meg.

Megtalálta a kormány a jelentést

Az Origo is beszámolt arról, hogy a kormány hétfőn nyilvánosságra hozta azt a 2011-ben készült jelentést, ami a vasárnapi boltzár lakossági megítélésével foglalkozik. A jelentés dugókat, családi feszültségeket jósolt a péntekre és szombatra átterelődő vásárlók miatt.

A Spar üzent a kormánynak - felirat most vasárnap egy üzletük bejáratán Forrás: Origo

Korábban a Népszabadság azzal vádolta a kormányt, már 2011-ben birtokában volt hatástanulmánynak a boltzárról. A kormány továbbra is tagadja, hogy lenne ilyen, a most nyilvánosságra hozott dokumentum szerintük nem hatástanulmány.