Oltásellenes-ellenes könyvet reklámozott Bill Gates

microsoft bill gates internet explorer
Vágólapra másolva!
Az oltásellenes rémhíreket cáfoló, a hamis statisztikákat leleplező, és az ázsiai gazdaság működését bemutató könyv is szerepel Bill Gates ajánlott olvasmányai között.
Vágólapra másolva!

Mára szinte hagyományossá vált, hogy Bill Gates évről-évre a nagyközönség elé tárja az évi ajánlottolvasmány-listáját. Javaslataira odafigyel a pénzügyi sajtó, sokan az olvasmánylista alapján próbálnak rájönni az üzleti siker receptjére – ez gyakran az ajánlott könyvek eladási számaiban is meglétszik.

A Microsoft alapítója – aki idén ismét az első helyen végzett a világ leggazdagabb embereinek listáján – a napokban a TED konferenciáján tartott előadást, ahol olvasmányokat is ajánlott a jövő üzletembereinek.

Bestseller lett az oltásról szóló könyv

Ebből a szempontból meglepő választásnak tűnik Eula Biss Az immunitásról: Védőoltás című könyve, amely az oltásellenes mozgalom által terjesztett pletykákat cáfolja. Bill Gates azt mondta, aggodalommal figyeli az oltásellenes mozgalmat, tekintve, hogy az üzletember egyik karitatív alapítványa is az egészségüggyel foglalkozik.

Leleplezték az oltásellenesseket Forrás: FLOW PR

Eula Biss könyvét tavaly szerepelt a New York Times az év tíz legjobb könyvét tartalmazó listáján, Bill Gates szerint ideális ajándék kisgyerekes szülőknek.

Így hazudnak a statisztikák

Már szorosabban kapcsolódik az üzleti élethez Darrell Huff Hogyan hazudjunk statisztikákkal? című könyve. Gates szerint ma különösen fontos, hogy felismerjük a félrevezető statisztikákat, hiszen a médiát lassan elárasztják a megbízhatatlan grafikonokkal „feldobott” cikkek.

“A könyv 1954-ben jelent meg, de nem tűnik elavultnak” – mondta Bill Gates. „Sőt, aktuálisabb, mint valaha, ha azt nézzük, milyen gyakran tűnnek fel infografikák a Facebookon és a Twitteren.”

Nem egységes Ázsia

Kína, Japán, Tajvan és Dél-Korea sikerének titkát igyekszik bemutatni Bill Gates következő ajánlata, Joe Studwell Hogyan működik Ázsia című könyve. Az írás amellett érvel, hogy Kelet-Ázsiát nem lehet egy egységes egészként kezelni, különösen, hogy a régióban megfigyelhető gazdasági fellendülés valójában csak egyes államokat érint tartósan.

Tokió éjjel: nem általános Japán és Kína sikere Vörös Szabolcs – Origo

Bill Gatesre láthatóan nagy hatást gyakorolt a könyv, hiszen már egy tavalyi, hasonló eseményen az év egyik legjobb könyvének nevezte.

Elképesztő mutatók

Kedvenc élő írójának nevezte Bill Gates Vaclav Smil cseh származású írót, akinek A mondern világ megteremtése: Anyagok és Dematerializáció című könyvét ajánlotta a hallgatóság figyelmébe.

A könyv a világgazdaságban használt legfontosabb anyagokat mutatja be, például a betont, a vasat, az alumíniumot, a papírt és a műanyagokat. Ezen keresztül mutat rá világgazdasági trendekre: sokatmondó például, hogy Kína három év alatt több betont használt fel, mint az Egyesült Államok az egész huszadik század alatt.

Egy kis szociológia

Nem annyira a gazdaságról, inkább szociológiai folyamatokról szól Doris Kearns Goodwin Theodore Roosevelt, William Howard Taft és az újságírás aranykora című könyve. Bill Gates azt mondta, azért is emeli ki ezt az írást, mert komolyan érdekli, „hogyan zajlanak le társadalmi változások”.

Taft és Roosevelt amerikai elnököket a korai progresszívizmus emblematikus alakjai között tartják számon, elnökségük alatt többek között visszaszorult a korrupció, választójogi ás jóléti reformokat vezettek be, és engedélyezték a nők szavazati jogát is. Goodwin könyve szerint azonban az elnökök politikája nem lett volna elegendő a társadalmi reformokhoz, ha a sajtó nem száll síkra mellettük, és nem teremti meg hozzájuk a társadalmi bázist.

Bill Gates a Microsoft mostani cégvezetőjével, Steve Ballmerrel Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Vállalati útmutató

Bill Gates tavaly is ajánlotta John Brooks Üzleti kalandok című könyvét, ennek hatására hirtelen megugrottak a könyv eladási számai. Gates a könyvet idén is azoknak ajánlotta, akik betekintést szeretnének kapni „az üzleti élet időtlen alapvetéseibe.”

Az Üzleti kalandok egyfajta útmutató egy nagyvállalat felépítéséhez és vezetéséhez, többek között bemutatja, hogyan lehet kiválasztani a legmegfelelőbb embereket az egyes pozíciókba, és hogy mikor érdemes hallgatni a fogyasztók visszajelzéseire.