Órákon belül választ kell adni a Quaestor károsultjainak

a Quaestor értékpapír forgalmazó cég a csődvédelem bejelentése után.Kisbefektetői pánik a pesti belvárosi Báthori u. fióknál.
A Quaestor-üggyel csúcsosodott ki a botrány
Vágólapra másolva!
A Befektető-védelmi Alap egy jogászcsoportot kért fel annak eldöntésére, hogy azok a bizonyos fiktív kötvények, amelyeket a Quaestor befektetői jegyeztek, ténylegesen kötvénynek minősülnek-e, vagy kiterjedhet-e rájuk a Beva garanciája – jelentette be Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
Vágólapra másolva!

A jogászcsoport részére az a kérdés, hogy ha ezeket a kötvényeket ténylegesen nem hozták létre a Quaestor befektetői számára, tehát nem jöttek létre kötvényként, így nem is tartják őket nyilván a központi elszámolóháznál, akkor tekinthetők-e pénzeszköznek, értékpapír-folyószámlának, amire hatmillió forintig kiterjed a Beva garanciája.

A Quaestornál 30-32 ezer kötvényes van Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Órákon belül választ kell adni

Ez a legfontosabb kérdés, amire az embereknek órákon belül választ kell kapniuk, mert az a kérdés, hogy tudják-e őket ezen az ágon is kártalanítani, vagy sem – mondta Binder István.

Az MNB adatai szerint 30-32 ezer kötvényes van a Quaestornál, és kétharmaduk követelése hatmillió forint alatti – tette hozzá. A jegybank felügyeleti szóvivője azt is elmondta, hogy az MNB a pénzügyi rendszeren belüli jogszabálysértésekre vonatkozó módosító javaslatot tett le a parlament és az illetékes minisztériumok asztalára. Ebben az szerepel, hogy jogsértés esetén a pénzügyi vezetőt, egy vezető brókert, ne húszmillió forintos személyi bírság sújtson, hanem legyen ennek a felső határa ötszázmillió forint.

Nem tűnt el a Quaestor-vezér

Tarsoly Csaba, a Quaestor cégcsoport elnök-vezérigazgatója az otthonában tartózkodik, és a kezdetektől fogva mindenben együttműködik a hatóságokkal, cáfolta a Blikk értesüléseit Tarsoly Csaba ügyvédje.

Tarsoly Csaba, a Győr focicsapatának tulajdonosa Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Tarsoly Csaba, a Quaestor cégcsoport elnök-vezérigazgatója az otthonában tartózkodik, és a kezdetektől fogva mindenben együttműködik a hatóságokkal, közölte Papp Gábor, a cégvezető jogi képviselője. Az ügyvéd, visszautasítva a március 23-án, hétfőn megjelent sajtóhíreket, azt mondta: "egy árva szó sem igaz" abból, hogy Tarsoly Csaba eltűnt volna. Az ilyenfajta híresztelések legfeljebb hangulatkeltésre jók, tette hozzá.