Soros György szerint csak rontott Görögország helyzetén a Sziriza

Vágólapra másolva!
Mindenki csak veszíthet a görög helyzettel, az ország össze fog omlani – mondta Soros György egy a Bloomberg.com-on megjelent interjúban. A milliárdos szerint 50 százalék az esélye, hogy Görögország kilépjen az eurózónából.
Vágólapra másolva!

„Görögországban vesztes játék zajlik, a legjobb, ami történhet az, ha valahogy átevickélünk rajta” – fogalmazott Soros György egy kedden nyilvánosságra került interjúban. A magyar származású milliárdos szerint Görögország problémáit régóta senki nem kezelte megfelelően, beleértve a megszorításokat erőltető EU-t is. Azonban Soros úgy véli, Alexisz Ciprasz politikája csak tovább ront a helyzeten.

Csak halogatni lehet

„A Ciprasz kormánya és görög gazdaságot finanszírozó intézmények – az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF – közötti tárgyalások összeomolhatnak, ami ahhoz vezethet, hogy Görögország otthagyja az eurózónát” – mondta Soros. „Lehet az összeomlást halogatni, fizetni a kamatokat a hitelek visszafizetése nélkül. De eközben nem lesz elsődleges többlet, mivel Görögország csődbe megy.”

Áprilisban minden eldől

Korábban a német FAZ hírlap írta meg, hogy Ciprasz kormányának két hét múlva kell visszafizetnie egy korábbi IMF-hitelt. Ha ez megtörténik, nem marad elég pénze állami kiadásokra. Bár az EU február végén úgy döntött, újabb, 7,2 milliárd eurós mentőcsomagot küldenek Görögországnak az adósságai kifizetésére, ehhez azonban először be kell mutatniuk egy részletes gazdasági akciótervet – ezt eddig nem tették meg.

Ciprasz kormánya a jövő hétre ígéri a mentőcsomaghoz szükséges reformok bejelentését, de nincs rá garancia, hogy a görög kormányfő feltételeit elfogadja az EU. Amennyiben nem tudnak megegyezni, Soros szerint Görögország biztosan kihullik az eurózónából.