Egyre kevesebb családnak van megtakarítása

család, Három sport, ami nem csak a gyerekeknek való - csórd el a gyerektől a hullahopp karikát!
Vágólapra másolva!
Tízből csak hárman tartják az ingatlant jó befektetésnek és nagyon keveseknek van megtakarítása, a megkérdezettek 63 százaléka pedig soha nem venne fel hitelt – ez derül ki a GfK Komplex Fogyasztói Bizalmi Indexéből.
Vágólapra másolva!

A decemberinél kevesebben számítanak a munkanélküliség növekedésére és az árak emelkedésére. 28 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint a munkanélküliek száma csökkeni fog a következő egy évben.

Mintegy 19 százalékot esett a megtakarításokkal rendelkezők aránya, az emberek 27 százalékának jelenleg nincs megtakarítása Magyarországon.

Egyre kevesebb pénzből gazdálkodnak a családok Forrás: Thinkstock

Kevesebből kell megélni

Az inflációs várakozások kedvezőbb képet mutatnak, mint az előző negyedévben: márciusban már a tavaly decemberihez képest kevesebben szavaztak az árak emelkedésére. A válaszolók átlagosan 5 százalékos áremelkedésre számítanak egy éven belül.

A megkérdezettek fele szerint a családja reáljövedelme csökkenni fog a következő egy évben. Az emberek hitelfelvételi kedve sem változott. Minden harmadik ember gondolja úgy, hogy most nem alkalmas az idő hitelfelvételre, 63 százalékuk pedig soha nem venne fel hitelt.

A lakosság negyedének nincs spórolt pénze

A megtakarításokkal nem rendelkezők aránya jelenleg 27 százalék. A lakosság nagyobb része, 41 százalék, azonban továbbra is úgy gondolja, hogy nem érdemes korábban tervezett vásárlásra felhasználni megtakarításait, míg 15 százalék szerint most érdemes nagyobb háztartási eszközt beszerezni.

A lakása eladására a megkérdezettek 19 százaléka tartja elérkezettnek az időt. A lakosság 35 százaléka tartja jó befektetésnek a lakásvásárlást, ami 24 százalékos esést jelez. Az ingatlan jó befektetésnek tartók hányada is 24 százalékkal csökkent.