Dollármilliárdos felvásárlás készül az élelmiszeriparban

Vágólapra másolva!
Több mint 40 milliárd dollárért vásárolja fel a 3G Capital az amerikai Kraft Foods-ot. A brazil befektetői csoport korábban olyan vállalatok felvásárlásával tört be az élelmiszeriparba, mint a Burger King vagy a Heinz. A felvásárlásnak köszönhetően pedig a Heinz és a Kraft Foods összeolvad, ezzel létrehozva a világ harmadik legnagyobb élelmiszeripari vállalatát, a The Kraft Heinz Co.-t. A Kraft több mint 30 százalékos pluszban nyitott ma.
Vágólapra másolva!

Több mint 30 százalékos pluszban nyitott a Kraft Foods részvényárfolyama, miután bizonyossá vált, hogy a brazil 3G Capital felvásárolja az amerikai élelmiszeripari vállalatot. A 3G Capital és a Warren Buffett nevével fémjelzett Berkshire Hathaway két évvel ezelőtt közösen, 23,6 milliárd dollárért vásárolta fel a ketchupgyártó Heinzet, most pedig már az is biztosnak tűnik, hogy a felvásárlás a Heinz-en keresztül fog végbemenni, és a Kraft Foods összeolvad a Heinz-cel. Ennek következtében pedig a világ harmadik legnagyobb élelmiszeripari vállalata, a The Kraft Heinz Co. alakul majd meg.

Tavaly májusban Warren Buffett már beszélt arról, hogy várhatóan további felvásárlások során is együtt fog dolgozni a 3G-vel. A Wall Street Journal januárban pedig beszámolt arról, hogy a 3G befektetői egy 5 milliárd dolláros alapot hoznak létre kimondottan felvásárlások céljára.

A 3G számos többmilliárd dolláros felvásárlást követően vált élelmiszeripari nagyágyújává. A vállalat még 2008-ban vásárolta fel az Anheuser-Buscht, majd 2010-ben 3,3 milliárd dollárért a Burger Kinget. Ezt követte a már említett Heinz 2013-ban, legvégül pedig a tavalyi év során került sor a Tim Hortons 11 milliárd dolláros felvásárlására, amelyet a Burger Kingen keresztül hajtottak végre. Idén februárban pedig a SABMiller lehetséges felvásárlásával is hírbe hozták a vállalatot.

A Kraft elmúlt üzleti éve azonban nem sikerült túl fényesen. A mintegy 18 milliárd dolláros árbevétel közel megegyezik az egy évvel korábbi értékkel, de ami még rosszabb, hogy - bár egyebek közt egyszeri negatív tényezők következtében is - nettó profitja 62 százalékot, az amerikai piaci részesedése pedig 40 százalékot esett a 2014 folyamán.

A 3G azonban híres agresszív költséghatékonysági intézkedéseiről, amelyet „zéró költséges költségvetésnek” is neveznek, és amelynek lényege, hogy egy felvásárolt vállalat minden egyes egységének minden évben meg indokolnia, mire költenek. A Heinz felvásárlása után is sok kritika érte a brazil befektető vállalatot a ketchupgyártónál a felvásárlást követően bevezetett kemény költségcsökkentő intézkedések miatt. Ennek keretében ugyanis több mint ezer dolgozó veszítette el az állását.

A Kraft részvényárfolyamában tapasztalható szárnyalás mögött azonban elsősorban azok a Wall Street Journal által napvilágra hozott hírek állhatnak, amelyek arról szóltak, hogy a megállapodás keretében több mint 40 milliárd dollárra értékelhetik a Kraft Foods-ot. Ez az érték pedig lényegesen magasabb lehet, mint a felvásárlás hírének kipattanása előtti 61,32 dolláros záróárfolyam alapján számított 36,06 milliárd dolláros érték.

A Kraft Foods napi árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu