Budapest elfogadta Brüsszel akaratát a paksi beruházás ügyében

Dr Aszódi Attila kormánybiztos beszél a Paks II sajtótájékoztató Kalocsán 2015 március 17-én Paks II sajtótájékoztató Kalocsán 2015 március 17-én
Paks II sajtótájékoztató Kalocsán 2015 március 17-én
Vágólapra másolva!
A paksi atomerőmű két új blokkjának üzemanyag-szállítási szerződését a finn modell alapján véglegesítik majd. Ez azt jelenti, hogy 10 év elteltével nemcsak orosz, de más szállítók is beléphetnek a piacra.
Vágólapra másolva!

Szerdai cikkében a Financial Times is beszámol róla, hogy a korábbi 20 helyett már csak 10 évre garantálja a kizárólagos beszállítási jogot Magyarország az oroszok számára.

Aszódi Attila kormánybiztos az Energiainfo.hu szakportál sajtóbeszélgetésén elmondta: nincs arra kötelezettség, hogy ne a Roszatomtól, hanem másik szállítótól kelljen az üzemanyagot beszerezni.

Ugyanakkor európai uniós elvárás, hogy (a finn modellnek megfelelően) egy adott idő elteltével legyen lehetőség meghívni másik szállítót is, ha van az adott reaktorhoz alkalmazható üzemanyaga.

Paks II. sajtótájékoztató Kalocsán 2015 március 17-én Fotó: Szabó Gábor - Origo

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden számolt be arról, hogy sikerült az Euratom Ellátási Ügynökség illetékeseivel minden kérdést tisztázni és parafálni a megállapodást. A sajtóbeszélgetésen a kormánybiztos emlékeztetett: az Euratom-egyezmény értelmében az üzemanyag-ellátási megállapodásnak nem két, hanem három aláírója van, a vásárló és az eladó mellett az Euratomnak is alá kell írnia.

Sikeres egyeztetések

Az elmúlt időszakban sok egyeztetést folytatott Magyarország az Euratommal annak érdekében, hogy számukra is elfogadható legyen Paks II. üzemanyag-ellátási szerződése - közölte. Aszódi Attila hangsúlyozta, az Euratom-egyezmény azt rögzíti, hogy a vevő és az eladó által aláírt szerződést az aláírás után 10 napon belül kell benyújtani jóváhagyásra, amit Magyarország megtett. Az egyezmény lehetővé teszi az ESA számára, hogy kifogásokat fogalmazzon meg és módosításokat kérjen.

Alternatív szállítók

A keddi tárgyalási forduló azt mutatja, hogy már nincsenek érdemi nyitott kérdések - fogalmazott a kormánybiztos, hozzátéve, hogy a háromoldalú aláírással ellátott megállapodás hamarosan megszülethet.

Aszódi Attila kitért arra is, hogy a finnországi atomerőmű üzemanyag-ellátási szerződésénél szintén kért módosításokat az ESA. A finn példáról szólva a kormánybiztos kiemelte: fontos kérdés volt, hogy minél előbb lehessen alternatív szállító üzemanyagát tesztelni, valamint tíz év után ténylegesen beléphessenek a versenybe alternatív szállítók.

Lázár sikerről beszél

"Az Európai Bizottság észrevételeit Magyarország elfogadta, a finn modell alapján rendezzük a paksi atomerőmű kapacitásfenntartásának üzemanyag-szállítási szerződését" - ismertette a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki arra is kitért, hogy a megállapodás részeként Magyarország 10 évre biztosít majd lehetőséget az orosz félnek arra, hogy fűtőanyagot szállítson az építendő reaktorokba. Ez Lázár János szerint az oroszok számára is teljes mértékben elfogadható.

"Sikerült találnunk egy olyan megoldást, amellyel a magyar fél is nyertes, és az európai jog is érvényesül" - fogalmazott Lázár János.