Kevesebb legális cigaretta fogy

cigaretta, dohány, illegális dohány, fekete piac
Kelet-Magyarország, 2013. szeptember 24. Kiszárított, átrostált dohányleveleket cigarettahüvelybe tölt egy férfi egy kelet-magyarországi településen 2013. szeptember 23-án. A térség településein egyre többen ültetnek néhány dohánytövet, mert nem tudnak kétórányi bérnek megfelelő összeget kifizetni egy doboz cigarettáért és így maguk készítik el cigarettaadagjukat lényegesen olcsóbban. Egy dohánytő gondozás nélkül is 16-18 levelet növeszt, amelyekből durván 700 gramm száraz dohány nyerhető. A trafikokban kapható cigaretták száljában 0,9-1 gramm dohány van, tehát egy tő dohányból nagyjából 700 szál, körülbelül 36 doboznyi cigaretta készíthető. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A vágott dohányt keresik a vevők.
Vágólapra másolva!

Januárban 472 millió szál cigaretta fogyott, ami jelentős visszaesést jelent az egy évvel korábbi 549 millió forinthoz képest.

Rekordalacsony eredmény

Tavaly összesen 7,3 milliárd szálat adtak el, ez rekordalacsony eredmény. A korábbi években az értékesítés a 10 milliárdot is meghaladta.

Egyre többen vesznek vágott dohányt Forrás: MTI/Balázs Attila

Ez nem jelenti azt, hogy a fogyasztás is ilyen mértékben csökkent. Vágott dohányból többet értékesítenek a korábbinál, írja a Világgazdaság. Idén januárban 524 tonna fogyott belőle, míg egy évvel korábban 485 tonna.