A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége üdvözli az útdíj-kompenzációs rendszert, a könnyítés a mintegy negyedmillió mozgáskorlátozott közül legfeljebb néhány százat érinthet – véli az egyesület.

Az érdekképviseleti azt írta: 2011 óta a kabinet alig tett valamit a közösségi közlekedés akadálymentesítéséért.

Csak pár száz embernek jár a kompenzáció

A kedden megjelent kormányrendelet szerint a D2 kategóriába tartozó kisbuszokkal közlekedő, parkolási kártyára jogosult mozgáskorlátozott embereknek kérelmükre visszatérítik a megyei és országos, 10 és 30 napos matrica árának felét.

Az autóvásárlási támogatást is megváltoztattákFotó: Szabó Pál [origo]Arra hívták fel a figyelmet, hogy ez ugyan könnyebbséget jelent majd néhány száz, súlyosan mozgáskorlátozott embernek, akiknek az elektromos kerekesszéke csak nagyobb járművekben fér el, de a januártól kiterjesztett útdíjat továbbra is fizetniük kell, ahogy közel negyedmillió "sorstársuknak" is.

A MEOSZ nem érti, hogy a kormány miért nehezíti meg a mozgáskorlátozott emberek közlekedését, ahelyett, hogy minden eszközzel támogatná a munkába, iskolába járásukat.

A MEOSZ azt is kifogásolja, hogy a kormány úgy alakította át a súlyosan mozgássérült embereket segítő autóvásárlási támogatást, hogy a választható új gépkocsik egyike sem felel meg a kerekesszékesek jelentős részének.