A Külgazdasági és Külügyminisztérium megerősítette, hogy Orbán Viktor kormányfő adott utasítást arra, hogy a tárca vegye ki a Quaestornál tartott pénzét.

Korábban a külügy azt válaszolta az Origónak, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezetősége döntött március 5-én arról, hogy kiveszi a tőkéjét a Quaestortól. Miután a kormányfő elismerte, ő rendelte el, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium vegye ki a Quaestornál tartott pénzét, újra megkérdeztük a tárcát, hogy pontosan hogyan is zajlott ez a döntési folyamat.

Orbán Viktor utasította a tárcátForrás: Origo

„A miniszterelnöki utasításnak megfelelően a döntést a tőke kivételéről a Kereskedőház vezetői március 5-én, csütörtökön hozták meg, pénteken kérték a KKM, mint tulajdonos segítségét, a tőke kivételére pedig hétfőn reggel került sor” – közölte a minisztérium. „A miniszterelnök és a Kereskedőház vezetőinek döntése tökéletesen egybecseng” – írta a tárca.

Az ÁKK-hoz kerül a Quaestortól kimenekített pénz

„A tőke az Államadósság Kezelő Központhoz kerül, az állampapír, mint megtakarítási forma változatlan marad” – válaszolta a külügyi tárca a korábban a Quastornál tartott pénzeket firtató kérdéseinkre.

Azt ugyanakkor nem tudtuk meg a külügytől, hogy tartanak-e, illetve tartottak-e hasonló konstrukcióban pénzt és/vagy államkötvényeket más brókercégeknél is.