A törölt cégek vezetőin is leverik a tartozást

Vágólapra másolva!
A kényszertörléssel megszüntetett cégek vezetőinek felelőssége nem ér véget, hiszen a bíróság kötelezheti a cég volt vezetőit a jogos követelések kiegyenlítésére. A kényszertörlés tehát nem jelenthet menekülési utat a felelősségre vonás elől.
Vágólapra másolva!

Tavaly összesen 42 034 cég törlésére került sor, háromnegyedük kényszertörlés miatt volt kénytelen beszüntetni tevékenységét. Mióta pedig az eljárást 2012 augusztusában bevezették, összesen ötvenötezer társasággal szemben alkalmazták azt - áll a Feketelista.hu legújabb összesítésében.

Négy esetben alkalmazzák

Korábban csak az ismeretlen székhelyű cég megszüntetésére irányuló eljárásban lehetett rövid úton törölni egy vállalkozást, ma már azonban négy olyan eset is van, amikor a felszámolási eljárás helyett a bíróság rövid úton elkaszálhatja a cégeket.

Egyrészt ha a törvényességi felügyeleti hatáskörében eljárva a céget megszűntnek nyilvánítja,
másrészt ha a cég a végelszámolást három éven belül nem fejezte be, és 30 napon belül nem terjesztett elő szabályszerű kérelmet a törlés iránt. Ugyanígy a kényszertörlés a vége annak is, ha a cég a végelszámolás általános szabályaira történő áttérést nem hajtotta végre, vagy ha a cég jogutód nélküli megszűnését előidéző ok következett be, és a végelszámolási eljárás lefolytatásának nincs meg a feltétele.

A felelősség marad

Az egyszerűsített eljárás azonban semmi alól nem mentesíti a cég vezetőit: a hitelezők ugyanis kérhetik, hogy a bíróság kötelezze a cég volt vezetőit a jogos követelés kiegyenlítésére.

A gyorsított eljárással törölt cégek száma az elmúlt években folyamatosan emelkedőben van, a szakértők azonban ezt egyértelműen a cégvilág tisztulásának, vagyis pozitív folyamatként értékelik.