Brüsszel az Európai Bírósághoz fordult Magyarország miatt

Európai Bizottság
European flags flutter in front of the European Commission’s Berlaymont building in Brussels, on September 22, 2014. Belgian authorities confirmed they had made several arrests as they sought to prevent jihadist fighters or sympathisers with the Islamic State extremist group from carrying out attacks against the European Commission’s Berlaymont building. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand
Vágólapra másolva!
A luxembourgi Európai Bírósághoz fordult csütörtökön az Európai Bizottság, mert megítélése szerint Magyarország továbbra sem ültette át a belső jogba az energiahatékonyságról szóló uniós irányelvet.
Vágólapra másolva!

Ezzel újabb szakaszba lép az emiatt Magyarország ellen korábban indult kötelezettségszegési eljárás. Az uniós jog megsértése miatt a brüsszeli testület a jogsértés megszüntetéséig napi 15 444 euró (mintegy 4,6 millió forint) bírság kiszabását is kéri az uniós igazságszolgáltatástól.

Minden eszközt felhasználnak

A Bizottság minden eszközt felhasznál majd, hogy érvényt szerezzen az Irányelv követelményeinek, mondta Hoós Éva, az Európai Bizottság Energiaügyi Főigazgatóságának munkatársa 2014 novemberében.

Brüsszelnek a magyarországi energiaszabályozással vannak problémái Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Mint arról korábban az Origo beszámolt, az Irányelv számos intézkedést ír elő az energiahatékonyság javítására, többek között a következőket:

  • Évente a kormányzati épületek három százalékát fel kell újítani.
  • A közbeszerzéseknél az energiahatékonyságnak fontos szempontnak kell lennie.
  • Ösztönözni kell a vállalatok energetikai auditját.
  • Erősíteni kell az energia mérésével és számlázásával kapcsolatos fogyasztói jogokat.

A fogyasztók számára legjelentősebb intézkedés az Energiaszolgáltatók Hatékonysági Kötelezettsége. Ennek értelmében az energetikai cégeknek az általuk eladott energia 1,5 százalékának megfelelő új megtakarítást kell elérniük évente a végső fogyasztóknál. Nagy-Britanniában és Franciaországban már létezik ez a rendszer, és ott úgy működik, hogy a szolgáltatók anyagilag támogatnak lakossági energiahatékonysági beruházásokat, közölte korábban a Magyar Energiahatékonysági Intézet, amely már februárban arról írt, hogy kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen.