A luxembourgi Európai Bírósághoz fordult csütörtökön az Európai Bizottság, mert megítélése szerint Magyarország továbbra sem ültette át a belső jogba az energiahatékonyságról szóló uniós irányelvet.

Ezzel újabb szakaszba lép az emiatt Magyarország ellen korábban indult kötelezettségszegési eljárás. Az uniós jog megsértése miatt a brüsszeli testület a jogsértés megszüntetéséig napi 15 444 euró (mintegy 4,6 millió forint) bírság kiszabását is kéri az uniós igazságszolgáltatástól.

Minden eszközt felhasználnak

A Bizottság minden eszközt felhasznál majd, hogy érvényt szerezzen az Irányelv követelményeinek, mondta Hoós Éva, az Európai Bizottság Energiaügyi Főigazgatóságának munkatársa 2014 novemberében.

Brüsszelnek a magyarországi energiaszabályozással vannak problémáiForrás: AFP/Emmanuel Dunand

Mint arról korábban az Origo beszámolt, az Irányelv számos intézkedést ír elő az energiahatékonyság javítására, többek között a következőket:

  • Évente a kormányzati épületek három százalékát fel kell újítani.
  • A közbeszerzéseknél az energiahatékonyságnak fontos szempontnak kell lennie.
  • Ösztönözni kell a vállalatok energetikai auditját.
  • Erősíteni kell az energia mérésével és számlázásával kapcsolatos fogyasztói jogokat.

A fogyasztók számára legjelentősebb intézkedés az Energiaszolgáltatók Hatékonysági Kötelezettsége. Ennek értelmében az energetikai cégeknek az általuk eladott energia 1,5 százalékának megfelelő új megtakarítást kell elérniük évente a végső fogyasztóknál. Nagy-Britanniában és Franciaországban már létezik ez a rendszer, és ott úgy működik, hogy a szolgáltatók anyagilag támogatnak lakossági energiahatékonysági beruházásokat, közölte korábban a Magyar Energiahatékonysági Intézet, amely már februárban arról írt, hogy kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen.