Óriási elismerést söpört be a SmartVineyard

Árendás Csaba, QuantisLabs, SmartVineyard
Árendás Csaba, a QuantisLabs ügyvezetője átveszi a díjat a Parlamentben
Vágólapra másolva!
A Magyar Innovációs Szövetség 2014 legjobb agrár-innovációjának választotta a Szőlőőrt. Az Üzletrészen is gyakran szereplő QuantisLabs Kft. fejlesztése nemcsak hazánkban, de az egész világon egyedülálló. A mezőgazdaság iPhone-jának is envezett precíziós szenzorhálózat a szőlőbetegségek előrejelzésével könnyíti meg a gazdák munkáját.
Vágólapra másolva!

A Magyar Innovációs Nagydíj felhívására a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az informatika, a vegyipar, az egészségipar területéről érkeztek pályaművek. A bírálóbizottság a gazdasági mutatók, a műszaki, gazdasági előnyök alapján választotta ki a legnagyobb jelentőségű és már az üzleti életben is sikeres innovatív termékeket.

Árendás Csaba, a QuantisLabs ügyvezetője átveszi a díjat a Parlamentben

A szőlőfertőzések előrejelzését lehetővé tevő SmartVineyard szenzorhálózat a tavalyi évben harmadik helyezett lett az Intel Business Challenge versenyen, a kaliforniai Intel Global Challenge döntőn pedig húszezer technológiai projekt közül a legjobb tíz közé sorolták. A rendszert fejlesztő QuantisLabs Kft. az Uniós Horizon 2020 alapjából több mint egymillió eurós befektetéshez jutott, melyet a rendszer további növénykultúrákra való adaptálására használhat. Az idehaza Szőlőőr néven értékesített döntéstámogatási-rendszert ma már olyan borászatok használják, mint a Bock Pincészet, a Pannonhalmi Apátság Pincészete, a Sausksa vagy a Royal Tokaji Borászat.

Így működik

Maga a SmartVineyard technológia nem csak hazánkban, de világszerte is egyedülálló. A szőlőföldekre telepített készülékek precíziós szenzorok segítségével mérik azokat az időjárási, mikroklimatikus paramétereket, melyek szerepet játszanak az egyes szőlőbetegségek kialakulásában és terjedésében. A készülékben lévő GSM kártya feltölti a mért adatokat a szerverre, ahol algoritmusok és matematikai modellek segítségével a rendszer kiszámolja a fertőzés adott területen való kialakulásának valószínűségét. A szőlész szakember pedig a saját webes felületén keresztül tudja figyelemmel kísérni a szőlőjében lévő fertőzéseket.

A díjat Árendás Csaba, a QuantisLabs Kft. ügyvezetője vette át. Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár a beszédében kiemelte, azáltal, hogy a Szőlőőr rendszer a permetszer-optimalizálásnak köszönhetően segít elkerülni a túlzott vegyszerhasználatot, környezetvédelmi szempontból is nagy jelentőségű fejlesztés.

A SmartVineyard eddigi díjai

Intel Global Challenge, legjobb 8 projekt – 2014

Intel Business Challenge Europe 3. hely – 2014

Cambridge-i Egyetem CUTEC startup verseny, legjobb 10 projekt – 2014

Hónap Vállalkozása Díj (Nemzetgazdasági Minisztérium) – 2014

Magyar Innovációs Nagydíj – külön elismerés – 2014

Debreceni Egyetem – FORT Innovációs Díj – 2013

Magyar Innovációs Díj – külön elismerés – 2012

Innovative Excellence, Taiwan – bronz medál, 2011

AgroArca Díj, Horvátország – 2011

Stanford Egyetem legjobb 10 projekt (Stanford University Graduate School of Business) – 2011

"Piszkosul jó érzés, dagad a mellünk" - kommentálta jókedvűen az egészen komoly elismerést Árendás Csaba, a Szőlőőr megalkotója. A Szőlőőr figyelemre méltó eredményeiről itt olvashatja korábbi cikkeinket. Gratulálunk a csapatnak!