Alkotmánybíróság elé kerül a vasárnapi boltzár

vasárnapi zárva tartás, bolt, üzlet, vasárnap, nyitva tartás
Vágólapra másolva!
Alkotmánybírósághoz fordul a VOSZ és Liga a vasárnapi boltzár miatt – mondta Gaskó István a Liga elnöke.
Vágólapra másolva!

A Liga elnöke szerint az Alkotmánybíróság előtt azért állna meg beadványuk, mert annak legalább három pontja a jogalkotási törvénybe ütközik. Példaként említette, hogy nem volt hatásvizsgálat a vasárnapi boltzárról, nem volt elég ideje a kereskedelmi szektornak a felkészülésre, és mindenféle boltméret és tulajdonosi kör alapján különbséget tesz a törvény. Gaskó István azt mondta, elképzelhetőnek tartják, hogy ombudsmani segítséggel az Alkotmánybíróság jogellenesnek minősíti a vasárnapi boltzárról hozott törvényt.

Ez volt egy Spar boltra kifüggesztve az első zárva tartó vasárnapon Forrás: Origo

A népszavazás terítéken marad

Gaskó István azt mondta, hogy megkezdett népszavazási kezdeményezés folytatására szükség van, mivel a Nemzeti Választási Bizottság január 28-án elutasította népszavazási kezdeményezésüket. Ezután a Kúriához fordultak felülvizsgálatra. Egy hónap eltelt már és még két hónap áll még a Kúria rendelkezésére, hogy döntést hozzon. A legvégső határidő május vége – tette hozzá Gaskó István.

A vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazás kérdése így szól:

A szakszervezeti vezető azt mondta, a népszavazási kezdeményezésben több civil szervezet mellettük áll, de egyelőre nem kívánta őket megnevezni.

A vállalkozók és a vásárlók is rosszul járnak Fotó: Marton Szilvia - Origo

Este 9-kor senki nem vesz tévét

Dávid Ferenc a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke azt mondta, nemcsak a munkavállalók és vállalkozók "tömegei", hanem a vásárlók is rosszul járnak a zárva tartással, és már az első hétvége tapasztalatai megmutatták a szabályozás elhibázottságát.

A VOSZ elnöke szerint jelentősen vissza fog esni, a ruha, bútor és műszaki áruk forgalma, mert az emberek többsége hiába a hosszabb nyitva tartás, nem fog este 9-kor bútort vagy tévét venni hétköznap.

Alkotmánybíróság elé viszik a vasárnapi boltzárat Forrás: Olvasói fotó - Walton Péter

Dávid Ferenc felolvasta a 2010-es nemzeti együttműködés programjának egy részletét, ami szerint „a jogalkotás átláthatóságának előkészítettségének növelésével és az előzetes hatásvizsgálatok általánossá tételével javítani kell a gazdasági szabályozás minőségét, fel kell számolni a szabályok gyakori módosításának gyakorlatát, általánossá kell tenni a jogszabályok módosításához való alkalmazkodás türelmi idejét.” Dávid Ferenc szerint Magyarországon jogszabály és kormányprogram is rendelkezik arról, hogy milyen törvényi előkészítés szükséges,akkor amikor olyan súlyú jogszabályt fogad el a parlament, ami az egész társadalmat érinti.

A módosítás módosítása

Ezek után példaként említette, hogy a tavaly decemberben elfogadott szabályozáshoz már többször is hozzányúlt a kormányzat. Módosították a munka törvénykönyvét, és a kereskedelmi törvényt is. Kiderül, hogy kell egy végrehajtási rendelet is, és már azt is tudjuk, hogy a december 16-án elfogadott törvényt is módosítják azzal, hogy a világörökségi területen is bezárják vasárnaponként a boltokat - mondta Dávid Ferenc. Ezeket a fontos turisztikai övezeteket kezelni kellett volna, ezzel elllentétben viszont egységes elv alapján azt mondják,

- tette hozzá a VOSZ elnöke.

A budapesti világörökségi helyszínek és védőzónája Forrás: Forster Központ

Dávid Ferenc szerint a kormányzat nem viccel, mert Harrach Péter a napokban azt mondta, további ágazatokra is ki szeretnék terjeszteni a vasárnapi munkavégzés tilalmát. Dávid Ferenc hozzátette, reméli nem a kereskedelmi szálláshelyeket vagy a panziókat akarja vasárnaponként bezárni a kormány.