Dollármilliárdokat oszt szét a Yahoo

dollár
Vágólapra másolva!
Visszajuttatja a részvényeseknek a Yahoo a gigászi készpénztartaléka egy részét.
Vágólapra másolva!

2 milliárd dollárral megnöveli részvényvisszavásárlási programját a Yahoo, derült ki csütörtökön egy felügyeletnek beadott dokumentumból. Az összeg nemcsak önmagában hatalmas – közel 600 milliárd forint - , de a 2013-ban elindított program eddigi 5 milliárd dolláros összegéhez képest is jelentős bővítés. A Yahoo árfolyama a zárás utáni kereskedésben rögtön ugrott is 2,5 százalékot.

A részvényvisszavásárlás forrása a Yahoo tekintélyes, mintegy 9 milliárd dollárt kitevő készpénzállománya, amit még az Alibabában meglévő részesedésének részleges értékesítéséből származik. Ez teszi ki egyébként a Yahoo piaci kapitalizációjának nagyjából egyötödét, úgyhogy van miből költeni.

A saját részvények vásárlása egyébként az egyik bevett módja annak, hogy a felhalmozott készpénzt egy vállalat visszajuttassa a részvényeseknek. Főként akkor célszerű ezt tennie egy társaságnak, ha úgy látja, hogy a pénzt nem fogja tudni olyan beruházásokra és projektekre elkölteni, amiktől a részvényesek számára is kielégítő megtérülésre számíthat. A részvényvisszavásárlással csökken a forgalomban lévő részvények száma, így az egy részvényre eső eredmény megemelkedik, azaz a „kint maradó” részvények értéke elméletben arányosan megnő. Ennek tudható be az árfolyamugrás is.

A Yahoo esetében ráadásul kifejezetten kritikus kérdés, hogy képes-e jól hasznosítani a rendelkezésére álló forrásokat. Az elmúlt években ugyan az árfolyam szárnyalt, de ez kizárólag annak volt betudható, hogy az évekkel korábban, pár százmillió dollárért vásárolt Alibaba részesedés értéke a kínai vállalat elképesztő növekedésével sokszorosára emelkedett. Enélkül viszont a Yahoo lényegi üzlete valójában stagnál, így a vállalat értéke sem nőtt volna ilyen mértékben.

Azóta a Yahoo eladta az Alibaba részesedés jelentős részét, de még mindig megvan a korábbi 24 százalékból 15,4 százaléknyi, amit pedig az év második felében kiszervez egy külön társaságba. Emellett a Yahoo Japanban meglévő részesedés ad még jelentős részt a Yahoo piaci értékéből, de ha mindezt lehántjuk róla, érdekes helyzetet láthatunk: a Yahoo lényegi üzletét nagyon alacsony értékkel párosítja a piac (egyes vélemények szerint egyenesen nulla az értéke).

A kérdés, hogy ez az értékítélet fennmarad-e azután is, hogy az Alibaba részesedést teljesen kiszervezik a vállalatból. Az árfolyam mindenesetre az elmúlt hetekben láthatóan stabilizálódott a legutóbbi gyorsjelentés utáni, egészen rémisztő nagy zuhanás után. Sőt, a 200 napos mozgóátlagról elrugaszkodva akár a korábbi csúcsok szintjét is célba veheti, ha sikerül a tegnapi ugrással megkapaszkodnia az 50 napos mozgóátlag felett is.

A Yahoo napi grafikonja. Forrás: Tradingview