Vágólapra másolva!
Az európai részvényindexek közül a német és a francia tud emelkedni péntek délután, az Adidas például több mint 4 százalékos pluszban van. Itthon az OTP korrigálja nagy menetelését.
Vágólapra másolva!
  • Jó erőben van a francia és a német tőzsde a pénteki kereskedés során, mindkét index fél százalék körüli pluszokat mutat az elmúlt napok gyengébb teljesítményét követően. A többi fő piacon viszont nem láthatunk nagy elmozdulásokat. A hangulatjavulásban az is közrejátszhatott, hogy Mario Draghi arról beszélt, az EKB el fogja érni havi kitűzött célját az eszközvásárlási programjával.
  • A harmadik olvasatra is 2,2 százalékos volt az amerikai gazdaság növekedése a tavalyi negyedik negyedévben (éves alapon). Ez elmarad az elemzői konszenzusban szereplő 2,4 százalékos értéktől. Az összetételt vizsgálva azt láthatjuk, hogy a fogyasztás jobban alakult a korábban reméltnél (+4,4%), míg az export növekedése is lényegesen magasabb volt az előző olvasatban látottnál (+4,5%, előző olvasat: +3,2%). Viszont a cégek kevesebbet ruháznak be készletekbe és eszközökbe, elsősorban az olaj- és gáz iparágban. A dollár nem reagált érdemben az adatra, már ma délelőtt is felfelé mozdult az EURUSD árfolyama, jelenleg 1,09 környékén mozog a devizapár. A New York- i tőzsdék mínuszban nyithatnak.
  • A BUX egy százalékhoz közeli mínuszban tartózkodik kora délután főleg az OTP és a Richter esése miatt. Az OTP az 5500 forintos szintről fordult vissza még tegnap, de még így is közel négy százalékos pluszt tud felmutatni ezen a héten. Ma már a forgalom sem hatalmas a bankpapírban, kora délután a 3,5 milliárd forintot haladja csak meg. A Richter esetében pedig szintén egy fontos szint, a 4000 forint parancsolt megállást, miután a gyógyszerrészvény már újra ezen szintek alatt található. A Magyar Telekom viszont újra emelkedni tud, jelenleg 420 forintnál található az árfolyama. A Telekomról, illetve az őt érintő esetleges adómódosítás hatásáról szerdán írtunk részletesebben.
  • Nem sokkolta váratlan bejelentésekkel befektetőit a BlackBerry (Nasdaq: BBRY) a mai gyorsjelentésében, bár az árbevétel lényegesen elmaradt a várakozásoktól, a folyamatok a háttérben egyelőre kedvezően alakulnak. A befektetők is elégedetten csettintenek a számokra, 9,75 dollár közelében, 4,5 százalékos pluszban nyithat az árfolyam.
  • Leválasztja klórgyártással foglalkozó üzletágát a Dow Chemical (NYSE: DOW), és az az Olin Corp. céggel olvasztja össze. Az ügylet nagysága nagyjából 5 milliárd dollár. A Dow Chemicalnél a Daniel Loeb vezette Third Point hedge fund kezdeményezte már korábban a cég működésének egyszerűsítését, és a kulcsdivíziókra való koncentrálást. A Dow Chemical árfolyama 3,5 százalékos pluszban van nyitás előtt.
  • Nagyot ugrott az Adidas (Xetra: ADS) árfolyama (+4,6%) a mai kereskedésben a tegnapi befektetői napja után. Bár már csütörtök reggel is ismertek voltak az új stratégiáról szóló javaslatok a rossz nemzetközi hangulatban nem tudott jól teljesíteni a részvény. Ma viszont az is segíthetett, hogy a Kepler Cheuvreux elemzője 83 euróra emelte célárát a korábbi 68 euróról, és vételre rakta a részvényt.
  • Továbbra is jó formának örvendenek a francia bankpapírok, köztük a BNP Paribas (Párizs:BNP) is, amely az elmúlt napokban egy igen fontos ellenállásán verekedte át magát. Ha kitart a lendület, akkor pedig jó eséllyel a 60 eurós szintet is megérintheti az árfolyam. Ma közel 1,5 százalékos pluszban van a részvény egy kedvező elemző kommentár után. Technikai alapú kereskedési ötletünket itt olvashatja el.
  • Rainer Seele lehet az új vezérigazgató az OMV-nél, legalábbis a Kurier osztrák lap erről számolt be. Az újság szerint ma dönt majd a vezetőség az új vezér személyéről. Seele egyébként a német Wintershall olajcég vezetője, amely cég teljes egészében a BASF (Xetra: BAS) leányvállalata. Az OMV árfolyama jelenleg egy százalék körüli mínuszban van, 25,1 eurónál.
  • Tőzsdére lépett Európa egyik meghatározó üdítőipari vállalata, a Refresco Gerber, akinek olyan nagyágyúk találhatók a partnerei között, mint a Coca-Cola, a Pepsi, illetve a hazánkban is jól ismert Lidl és Aldi diszkontláncok. A részvény nem indított túl jól, 2,4 százalékos mínuszban van az árfolyam. A részletesebb elemzésünket ezen a linken elolvashatja.