Korábbi boltnyitást javasol Szatmáry Kristóf

tesco budaörs budaörs Utolsó vasárnapi nyitvatartás
Utolsó vasárnapi nyitvatartás
Vágólapra másolva!
További változások lehetnek az üzletek vasárnapi zárva tartása miatt a kereskedelemben. Napirenden van egy szigorítás, ami szerint meghatároznák a pékségeknél, hogy mennyi lehet az egyéb áru aránya.
Vágólapra másolva!

Mivel egy teljesen új rendszert vezetünk be, ezzel kapcsolatban folyamatosan merülnek fel kérdések. Látjuk például, hogy sok munkába járó embernek problémát jelent, hogy a boltok csak reggel hat órakor nyithatnak ki, ezért el kell gondolkoznunk azon, hogy jól döntöttünk-e a nyitási időpont meghatározásával – mondta Szatmáry Kristóf, a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa Világgazdaságnak.

Az árufeltöltő dolgozhat vasárnap

A lapnak Szatmáry Kristóf beszélt arról is, hogy nincs értelme tovább korlátozni a vasárnap zárva tartó boltokban a munkavégzést. Hozzátette, ha az árufeltöltők nem mennének be vasárnap a polcokra kipakolni az árut, akkor annak a vásárlók látnák a kárát.

Hétfőn a polcoknak tele kell lenni Fotó: Bielik István - Origo

A vasárnapi boltzárról szóló népszavazás esetén a miniszteri biztos szerint a kormány tiszteletben fogja tartani a választópolgárok akaratát. Hozzátette, bízik abban, hogy a magyar társadalom szolidaritást vállal a kereskedelemben dolgozókkal.

Már 1200-an csatlakoztak térképünkhöz

Vasárnap csak a 200 négyzetméternél kisebb üzletek lehetnek nyitva, ahol a tulajdonos vagy egy családtagja hajlandó a pult mögé állni. Az Origo térképén már közel 1200 üzletet jelöltünk be, amelyek dacolnak a vasárnapi zárva tartással.

Megtalálták a tanulmányt

Nyilvánosságra hozta a kormány azt a 2011-ben készült jelentést, amely a vasárnapi boltzár lakossági megítélésével foglalkozik. A jelentés dugókat, családi feszültségeket jósolt a péntekre és szombatra átterelődő vásárlók miatt. Korábban a Népszabadság azzal vádolta a kormányt, hogy már 2011-ben birtokában volt hatástanulmánynak a boltzárról. A kormány továbbra is tagadja, hogy lenne ilyen, a most nyilvánosságra hozott dokumentum szerintük nem hatástanulmány.