Korábbi boltnyitást javasol Szatmáry Kristóf

2015.03.27. 09:04

További változások lehetnek az üzletek vasárnapi zárva tartása miatt a kereskedelemben. Napirenden van egy szigorítás, ami szerint meghatároznák a pékségeknél, hogy mennyi lehet az egyéb áru aránya.

Mivel egy teljesen új rendszert vezetünk be, ezzel kapcsolatban folyamatosan merülnek fel kérdések. Látjuk például, hogy sok munkába járó embernek problémát jelent, hogy a boltok csak reggel hat órakor nyithatnak ki, ezért el kell gondolkoznunk azon, hogy jól döntöttünk-e a nyitási időpont meghatározásával – mondta Szatmáry Kristóf, a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa Világgazdaságnak.

Az árufeltöltő dolgozhat vasárnap

A lapnak Szatmáry Kristóf beszélt arról is, hogy nincs értelme tovább korlátozni a vasárnap zárva tartó boltokban a munkavégzést. Hozzátette, ha az árufeltöltők nem mennének be vasárnap a polcokra kipakolni az árut, akkor annak a vásárlók látnák a kárát.

Hétfőn a polcoknak tele kell lenniFotó: Bielik István - Origo

A vasárnapi boltzárról szóló népszavazás esetén a miniszteri biztos szerint a kormány tiszteletben fogja tartani a választópolgárok akaratát. Hozzátette, bízik abban, hogy a magyar társadalom szolidaritást vállal a kereskedelemben dolgozókkal.

Már 1200-an csatlakoztak térképünkhöz

Vasárnap csak a 200 négyzetméternél kisebb üzletek lehetnek nyitva, ahol a tulajdonos vagy egy családtagja hajlandó a pult mögé állni. Az Origo térképén már közel 1200 üzletet jelöltünk be, amelyek dacolnak a vasárnapi zárva tartással. 

 

Megtalálták a tanulmányt

Nyilvánosságra hozta a kormány azt a 2011-ben készült jelentést, amely a vasárnapi boltzár lakossági megítélésével foglalkozik. A jelentés dugókat, családi feszültségeket jósolt a péntekre és szombatra átterelődő vásárlók miatt. Korábban a Népszabadság azzal vádolta a kormányt, hogy már 2011-ben birtokában volt hatástanulmánynak a boltzárról. A kormány továbbra is tagadja, hogy lenne ilyen, a most nyilvánosságra hozott dokumentum szerintük nem hatástanulmány.