Többen dolgoznának, de még kevés a munka

közmunkások, címlapi 2:1
Szakoly, 2013. március 8. A mezőgazdasági földutak karbantartására felvett közmunkások dolgoznak Szakoly határában 2013. március 7-én. A háromezer lakosú nyírségi település különböző pályázatokon 300 millió forintot nyert közmunkaprogramra, amelyből 8-12 hónapig tudnak foglalkoztatni háromszázhuszonöt embert az ötszáz foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosult munkanélküli közül. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A munkanélküliek száma 24 ezerrel csökkent az egy évvel korábbihoz képest a december és február közötti időszakban - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A munkanélküliség szintje 7,7 százalék.
Vágólapra másolva!

A munkanélküliek 46,6 százaléka tartósan munkanélküli, legalább egy éve keres állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 19,0 hónapról 17,8 hónapra csökkent. A munkanélküliek 18,6 százaléka a 15-24 éves korosztályból került ki, a korcsoport 19,0 százalékos munkanélküliségi rátája 3,5 százalékponttal lett alacsonyabb. A 25-54 évesek, az úgynevezett legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 6,9 százalék, az 55-64 éveseké pedig 6,7 százalék.

Átlagosan másfél évig munkanélküliek Forrás: MTI/Balázs Attila

A munkanélküliek aránya kiegyenlítődött a férfiak és a nők között. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 2015. február végén 431 ezer volt a nyilvántartott álláskeresők létszáma, ami 2,9 százalékos mérséklődést jelent 2014 februárjához képest - közölte a KSH.

Átmenetileg nőhet

Éves szinten javulást, az előző három hónapos időszakhoz képest stagnálást, illetve mérsékelt gyengülést mutatnak a számok. Bár többen szeretnének dolgozni, a munkaerőpiac egyelőre nem képes felszívni ezt a keresletet, véli Németh Dávid, a K&H elemzője.

A következő időszakban tovább folytatódhatnak a kedvező munkaerő-piaci folyamatok, a munkanélküliségi ráta éves átlagban 7,4 százalékra mérséklődhet, mondta Barczel Vivien, az Erste makroelemzője.

A szezonális hatások miatt az idei első hónapokban a munkanélküliségi ráta átmenetileg újra elérheti a 8 százalékot, innen viszont 2015 második felében 7 százalék alá mérséklődhet, véli Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.