Magyarok állíthatják helyre az Iszlám Állam által lerombolt műemlékeket

Vágólapra másolva!
Magyarország kész támogatást nyújtani az Irakban szélsőségesek által lerombolt ókori műemlékek helyreállításának megkezdéséhez, a pusztítás kiterjedésének felméréséhez. A segítségnyújtást az ELTE BTK Dékánja kezdeményezte.
Vágólapra másolva!

Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár sajtótájékoztatón jelentette be, hogy amint a katonai helyzet lehetővé tesz, Magyarország Magyarország kész támogatást nyújtani a pusztítás kiterjedésének felméréséhez, a műemlékek helyreállításának megkezdéséhez olyan szakemberek részvételével, akik jól ismerik a helyszínt és megfelelő kapcsolatokkal rendelkeznek.

Dékán kezdeményezte

Az államtitkár azt mondta, a segítségnyújtásról már tájékoztatták az iraki hatóságokat is. A felajánlást Dezső Tamás asszirológus, régész, az ELTE BTK dékánja kezdeményezte, a munkáratokban feltehetően az asszírológiai tanszék munkatársai is résztvennének.

Katonákat is küldünk

Az Irak egy részét elfoglaló Iszlám Állam terrorszervezet az elmúlt hetekben számos, több ezer éves történelmi emlékhelyet elpusztított, köztük a Moszulban található, az UNESCO világörökségi listáján is szereplő ókori romvárost. A szélsőségesek ugyanis nem tolerálják az iszlám előtti korokból származó történelmi emlékeket a területükön, azokat "bálványoknak" tekintik.

Irakba nemcsak régészeket küld a magyar állam, a napokban született döntés szerint 150 magyar katona is szolgál majd a közel-keleti államban. A magyar kontingens a frontvonal mögött teljesít őrző-védő feladatokat, az iraki kurd területeken kiképzőtáborokat fognak őrizni.