Az ombudsman szerint nem sérti az emberi méltóságot a települési adó kivethetősége, ezért ez ügyben nem is fordul az Alkotmánybírósághoz.

Az ombudsmannál a Jobbik országgyűlési képviselő kezdeményezte, hogy forduljon az Ab-hez és kérje a helyi adókról szóló törvényben szereplő felhatalmazó rendelkezés megsemmisítését. A jobbikos Hegedűs Lorántné január 21-én közölte: azt kérik Székely Lászlótól, hogy kezdeményezze a települési adó kivetését lehetővé tevő jogszabály alaptörvény-ellenességének kimondását az Ab-nál. Az ellenzéki politikus akkor arra szólította fel az önkormányzatokat, hogy ne vezessenek be települési adót, a Fideszt pedig a törvény megsemmisítésére kérte. 

Az ombudsman szerint nem alkotmányellenes a települési adóForrás: MTI/Rosta Tibor

Januártól kivethető

Az ombudsman utalt arra, hogy a helyi adókról szóló törvény január elsején hatályba lépett módosítása felhatalmazza az önkormányzatokat arra, hogy települési adókat határozzanak meg. Más adónemekkel ellentétben a törvény nem részletezi, hogy milyen vagyontárgyak, források adóztathatók és a mértéküket sem rögzíti - írta az ombudsman.