Sorra állnak le az amerikai olajfúrók

Vágólapra másolva!
Rendületlenül csökken az Amerikában üzemben levő olajfúró tornyok száma, múlt héten már „csak” 813 egység volt működésben. Ilyen alacsony aktivitásra legutóbb 2011. márciusban volt példa. 
Vágólapra másolva!

Az olaj árfolyamának esésére reagálva egyre több olajfúró tornyot állítanak le, múlt héten újabb 12-vel csökkent az aktív egységek száma Amerikában. 813 működő tornyot legutóbb 2011. márciusban mértek, ami ráadásul nagyjából fele annak az 1600-as darabszámnak, amit még hónapokkal ezelőtt közölt a Baker Hughes, olajpiaci szolgáltatásokat kínáló vállalat.

A híradások szerint az olajár hirtelen és igen nagymértékű esésével párhuzamosan első körben a várhatóan gyengébb hozamú olajmezőkön állítják le a munkálatokat, aztán ahogy mélyült az áresés, úgy a költségesebb mezőkön is leállt a munka, azokon, ahol a nyomott olajár mellett már veszteséges lenne a kitermelés.

Bár a működésben levő olajfúrók száma nagyot zuhant, az amerikaiak olajkitermelése újabbnál újabb csúcsokat dönt ennek ellenére is, hiszen az olaj árfolyama még nem kellően alacsony, hogy a működő kutakon is leállítsák a termelést.

Forrás: Investor.hu

Nem csoda talán, hogy az olaj árfolyama nem tud tartósan emelkedő pályára állni, és a WTI az 52 dolláros magasságokból már sokadik alkalommal fordult ismét lefele. A folyamatosan bővülő amerikai termelés mellett ráadásul a lehetősége adott annak is, hogy az elmúlt években embargóval sújtott iráni olaj is visszatérjen a piacra. A világ vezető hatalmai a napokban Iránnal tárgyalnak az ország atomprogramjával kapcsolatban, és bár korábban már sok hasonló megbeszélés kudarcba fulladt, nem lehet kizárni, hogy a felek álláspontjai közelednek, ami idővel az ország olajexportjának felfutását jelentheti. Mivel jelentős mennyiségű olajról van szó, ez egy újabb olyan tényező, ami a nyomott szintekhez tapaszthatja az olaj árfolyamát.

Rövid távon legalábbis. Mert idővel a keresleti oldal is alkalmazkodik majd az alacsony árfolyamokhoz a nagyobb fogyasztáson keresztül (sőt, várhatóan a kínálati is, hiszen a fúrótornyok számának csökkenése a jövőbeli kitermelésre hat majd negatívan), ami a Reuters által készített elemzői konszenzus szerint az év második felében az árfolyam stabilizálódásához, majd jövőre annak emelkedéséhez vezethet.

A WTI árfolyama Forrás: Tradingview, Investor.hu