A Baumax prémiummal ereszti szélnek a dolgozóit

2015.03.31. 17:07

Már az összes üzletét bezárta a Magyarországról kivonuló Baumax barkácsáruház. A dolgozók végkielégítést és prémiumot kapnak, húsz százalékuk már talált munkát máshol.

Minden határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkező Baumaxos dolgozó megkapja végkielégítését, és a 30 napos felmondási idő alatt még akkor is kap munkabért, ha nem lesz már munka az üzletekben, mondta el Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke. A Baumax kifizeti a ki nem adott szabadságokat, valamint a munkában töltött idő végéig 60 ezer forintos prémiumot ad minden üzletben dolgozónak, mivel a végkiárusítások során megnövekedett a forgalom.

A dolgozók választhattak

Ezen felül a vállalat kitolta azon női alkalmazottak munkaviszonyát, akiknek a felmondástól számítva már csak mintegy 6 hónap volt a 40 éves munkaviszony betöltéséig, a nyugdíjba vonulásig, tájékoztatott a KASZ elnöke. 

Az alkalmazottak továbbá szabadon választhattak, hogy felmondással, vagy közös megegyezés által szüntetik meg munkaviszonyukat. Utóbbi esetben sem éri semmilyen kár a dolgozókat, megkapják az őket illető járulékokat, a felmondási időre jutó keresetet, a végkielégítést, a szabadságmegváltást.

Az egykori dolgozók csaknem 20 százaléka már elhelyezkedett más területen, mondta el Sáling József.

 

A végkiárusítás bevételéből kapnak prémiumot a dolgozókFotó: Bielik István - Origo

Már minden Baumax bezárt

A Baumax barkácsáruház január végén bejelentette, hogy kivonul Magyarországról, a 14 áruházat sorban bezárják. A Baumax kommunikációs munkatársa közölte, hogy már mind a 14 üzletét bezárta Magyarországon. 

A kivonuló Baumax áruházait az MMXH Kft., magyarországi Möbelix és Mömax áruházak tulajdonosa, az ausztriai XXXLutz leányvállalata veszi meg, de azt egyelőre nem tudják, mely üzleteket tudnak átalakítani és újra megnyitni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK