124 éves hagyománnyal szakít a Philips

Philips
Vágólapra másolva!
Újabb fordulóponthoz ért a holland elektronikai óriáscég, azaz a Philips története, miután a társaság bejelentette, hogy eladta a többek között LED-izzók gyártásával foglalkozó világítástechnikai üzletágának többségi részesedését. Ezzel pedig egy több mint 120 éves tradíciót szakított meg, hiszen a vállalat 1891-es megalapítása óta foglalkozott izzók gyártásával.
Vágólapra másolva!

A GO Scale Capital nevezetű befektetési alap vásárolta meg a Philips világítástechnikai alkatrészek gyártásával foglalkozó üzletágának többségi részesedését, aminek eredményeképpen részben pont került a társaságnál zajló profiltisztításra. Azért csak részben, mert a világítástechnikai megoldásokat nyújtó egység továbbra is a Philips részét képezik, de ne szaladjunk ennyire előre.

Lássuk a tranzakció részleteit:

  • Nem válik meg teljes egészében világítástechnikai alkatrészek (LED-ek, autóipari világítótestek) gyártásával foglalkozó üzletágától a Philips, ugyanis egy 19,9 százalékos kisebbségi csomag révén továbbra is tulajdonos marad.
  • 2,8 milliárd euró fejében vált meg a többségi részesedéstől a Philips.
  • A tranzakció várhatóan a harmadik negyedévben zárulhat le, amennyiben a hatóságok is rábólintanak.
  • Az újonnan létrejövő cég a Lumileds – azaz magyarul izzó- nevet vette fel. A több mint 30 országban tevékenykedő vállalat bevételei 2014-ben mintegy 2 milliárd euróra rúgtak.

A tranzakció eredményeképpen létrejövő több mint 30 országban tevékenykedő cég a Lumileds nevet vette fel. A társaság bevételei 2014-ben mintegy 2 milliárd dollárt tettek ki, amelyhez kétszámjegyű EBITDA margin társult a Philips tájékoztatása szerint. A két cég közötti kapcsolat egyébként abból a szempontból sem fog megszakadni, hogy a Philips továbbra is a Lumileds termékeinek egyik fontos vásárlója lehet.

A GO Scale számára nem ismeretlen terület az elektronika, korábban már az elektromos autókba akkumulátorokat gyártó Boston Powerbe, és a kínai Xin Da Yang elektromos járműgyártóba is befektetett már. Az újonnan érkező befektető nagy lehetőséget lát a Philips ügyfélkörében, melyek közt olyan meghatározó szereplők találhatóak, mint a BMW, az Audi, vagy a Volkswagen.

A Philipsnél igen pozitívan vélekednek a megállapodásról, Frans van Houten vezérigazgató elmondása szerint a Go Scallel kötött tranzakció révén az egység további növekedés elé nézhet, és jóval nagyobb ügyfélkört célozhatnak meg. A nyertest több pályázó közül választották ki.

Mi maradt mára a Philipsből?

Drasztikus átalakuláson ment keresztül az elmúlt évtizedben a holland gyökerű elektronikai óriáscég, a Philips. A korábban mobiltelefon, DVD és televízió gyártással is foglalkozó vállalat ugyanis sorra vált meg tevékenységeitől, aminek eredményeképpen már csak három üzletága maradt meg:

  • egészségügy,
  • világítástechnikai,
  • valamint az életstílus néven futó egység, amely tulajdonképpen háztartási – és szépségápolási eszközök gyártását foglalja magába.
Ahogy az arculata, úgy a tevékenységi köre is sokat változott a Philipsnek Forrás: Philips, Investor.hu

A markáns arculatváltás természetesen a vállalat pénzügyeire is kihatottak, a lépések eredményeképpen ugyanis egy jóval alacsonyabb bevételtermelésre képes Philips született meg. Persze minderre megvolt a vezetés oka, hiszen az évek során a jövedelmezőbb tevékenységek megtartására fókuszáltak.

Forrás: Investor.hu

A világítástechnikai üzletág eladása újabb fordulópont a Philips életében, hiszen az eindhoveni cég egészen 1891-es megalapítása óta foglalkozott izzók gyártásával. Innentől fogva azonban a világ egyik vezető egészségügyi eszközöket gyártó vállalataként tekinthetünk rá. Azonban mielőtt végleg így tekintenénk a Philipsre, még egy fontos lépést meg kell tennie a holland cégnek. A világítástechnikai üzletág ugyanis nem csak az alkatrészgyártása fókuszált, hanem az ezt kiegészítő szolgáltatásokra is.

A Philips Lighting névre hallgató üzletág a világítástechnikai piac vezető vállalata, a piaci szegmens gyakorlatilag teljes skálját lefedi. A beltéri világítási megoldásokkal otthonokat, irodákat, iskolákat, hoteleket, gyárakat és kórházakat szolgálnak ki. Kültéri rendszereikkel a közlekedéshez szükséges világítást, valamint a közterek, lakossági negyedek és sportcsarnokok világítását biztosítják. E téren egyébként igen komoly projektekben vesz részt a Philips, például ahogyan arról korábban is beszámoltunk a holland cég a 2014-es labdarúgó világbajnokság 12 stadionja közül 9-ben végzett világítástechnikai munkálatokat.

Tehát az utolsó lépés a világítástechnikai megoldásokat nyújtó üzletág eladása lehet, melyet a tőzsdén készül értékesíteni a Philips. Az előkészületek pedig már meg is kezdődtek, aminek eredményeképpen várhatóan 2016 első felében léphet valamikor piacra a Philips Lighting.

A Sao Paulo-i Corinthians Arena világítása is a Philipshez köthető Forrás: AFP/Miguel Schincariol

Nem szálltak el a befektetők

A Philips árfolyamára egyébként nem volt nagy hatással a bejelentés, szerda délután 1,3 százalékos csökkenést mutat a részvény, miközben március elején még 14 havi csúcson is megfordult a Philips 27,7 euró közelében. A papír technikai képe egyelőre még pozitívan fest, hiszen az októberben indult emelkedő trendvonal még mindig él. Ennek eleste viszont már komoly negatívum lenne.

Philips heti grafikon (Amszterdam) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A Siemens is hasonlóképp döntött

A Philips lépése egyébként nem számít egyedülállónak, korábban a Siemens is hasonlóképp tett. A németek 2013 nyarán vitték tőzsdére a világ másik meghatározó világítástechnikai vállalatát, az Osramot. A Philipshez hasonlóan azonban a Siemens sem szállt ki teljes egészében a világítótest gyártásból, hiszen megőriztek egy 17 százalékos részvénycsomagot. Befektetőként ez jó döntésnek bizonyult, hiszen manapság a 24 eurós kibocsátási ár közel dupláján adják veszik az Osram részvényeket. Persze érdemes kiemelni, hogy a tőzsdére lépést követő bő fél évben ennél jóval magasabb szinteken is járt már a papír.

Osram heti grafikon (Xetra) Forrás: AmiBroker, Investor.hu