Vágólapra másolva!
Csökkenéssel készülnek zárni az első negyedévet az európai részvényindexek, ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy az év eddig részében kifejeztetten jól szerpeltek a vezető parkettek, különösen a DAX és a CAC40 teljesített jól.
Vágólapra másolva!
  • Esnek a főbb európai tőzsdeindexek, a legtöbb parketten 1 százalék körüli mínusz figyelhető meg. Az esések mögötti egyik ok az lehet, hogy sokan profitot realizálnak az elmúlt negyedév nagy ralija után, de ugyancsak közrejátszhatnak ebben az eurózónából érkező friss makroadatok is. Ezek alapján 2012 óta nem látott szinten ragadt az eurózóna munkanélkülisége (11,3 %), ráadásul az előző havi adatot is felfelé módosították. Emellett a februárinál kicsit jobb inflációs adatok születtek éves alapon (március: -0,1%, február: -0,3 %,). Az amerikai piacok is enyhe mínuszban nyithatnak a határidős indexek alapján.
  • Ahogyan a nemzetközi piacokon is, a BÉT-en negatívvá vált a hangulat. Főleg a Richter és az OTP van nagyobb mínuszban. A gyógyszerpapír ezzel ismét lefordult 4000 forintos ellenállásáról, és jelenleg 200 napos mozgóátlagának közelében mozog (3875 forint). Az OTP pedig egy százalék feletti mínuszával 5300 forint körül ingadozik. Sokat olvadt a Raiffeisen plusza is, hiszen a reggel még 6,5 százalékos ugrással indította a napot az osztrák bankrészvény, míg kora délutánra ez 3 százalékra apadt. A Raiffeisenre a JP Morgan elemzője lett nagyon optimista, közel 50 százalékos felértékelődési potenciált lát a részvényben.
  • A kisebb kapitalizációjú magyar részvények között is találni olyat, aminek a heti grafikonon igazán érdekesen fest a képe. A Danubius kitörés előtt állhat, a Nyomda erős emelkedő trendben mozog, és a Rába is erős támaszoknál jár.
  • Az elromló piaci hangulatban az európai légitársaságok valamennyire tudják magukat tartani, köszönhetően az olajár újabb csökkenésének. A Wizz Air (London: WIZZ) egy százalékos pluszban van, a Ryanair (London: RYA) szintén egy százalék körüli emelkedésre képes, míg az Air France-KLM (Párizs: AF) árfolyama két százalék felett drágul. Emellett a Wizz Air ma bejelentette, hogy nyártól bővíti budapesti útvonalainak számát, így már Glasgowba és Bolognába is indul majd járat.
  • Négy év alatt 3 milliárd dollárt fektetne az IBM (NYSE: IBM) új üzletágába, amelynek keretében az ügyfeleik okostelefonjaik és más szenzorok által szolgáltatott adatokat gyűjthetnek és elemezhetnek. A vállalat ennek keretében be is jelentette együttműködését a Weather Channellel, amelynek keretében az időjárási adatok elemzésével segíthetnek más vállalatoknak a döntéshozataloknál.
  • 4 milliárd dollárból alapít új stratégiai vállalatot a Comcast (Nasdaq: CMCSA), melynek vezérigazgatója a cég jelenlegi pénzügyi igazgatója, Michael J. Angelakis lesz. A cég magas növekedési potenciállal rendelkező vállalatokba fektet majd be, illetve emellett az operatív feladatokban is segítségükre lesz, mind belföldön mind Amerikán kívül.
  • Ma határozzák meg az IPO-árat az amerikai internetes óriás, a GoDaddy (NYSE: GDDY) esetében, ahol 17 és 19 dollár közötti sávokról lehet egyelőre tudni. A 18 dolláros középértékkel számolva 400 millió dolláros lehet az IPO nagysága, a piaci kapitalizáció pedig így 2,7 milliárd dolláros lehetne. A kereskedés várhatóan holnap indul majd el a részvényekkel.
  • A világ két legnagyobb és legismertebb luxusipari internetes áruháza olvadna össze a svájci Richemont (Zürich: CFR) tervei szerint. Ennek során a vállalat online üzletága, a Net-A-Porter az olasz internetes ruhaipari vállalattal, a Yoox-szal olvadna össze egy részvénycsere keretében, megalakítva ezzel a Yoox Net-A-Porter Groupot. A megállapodás teljesüléséhez még a Yoox részvényeseinek jóváhagyása szükséges, így az ügylet leghamarabb szeptemberben záródhatna le. A Yoox részvényárfolyama közel 10 százalékot emelkedett a hírek hatására, a Richmont viszont 1 százalék körüli mínuszban jár.