A tejjel kezdhetik a következő rezsicsökkentést

2015.04.02. 14:45

Rezsicsökkentési elem is lehetne a fogyasztói tej általános forgalmi adójának 5 százalékra csökkentése, mondta a Tej Szakmaközi Szervezet és terméktanács elnöke.

A csökkentésre már az idén is tettek javaslatot, mondta Mélykuti Tibor, aki szerint a magyar fogyasztó rendkívül árérzékeny, és a magyar tejtermékfogyasztás több mint fele tej.

Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára megismételte az FM korábbi álláspontját az ügyben: a szaktárca támogatja az alapvető élelmiszerek áfamérséklését, figyelembe véve az ország büdzséjének teherbíró képességét. Mint mondta, a fogyasztói tej áfájának csökkentése mintegy 18 milliárd forintba kerülne.

Rezsicsökkentési elem lehetne a fogyasztói tej áfa-csökkentéseForrás: MTI/Varga György

Az áfacsökkentés a Nemzetgazdasági Minisztérium hatáskörébe tartozik, és annak vezetője a későbbiekben – a magyar gazdaság teljesítményének függvényében – nem zárta ki az áfamérséklés vizsgálatát, közölte az államtitkár.

Tejkvóta nélkül jöhet a verseny

Az Európai Unió április elsején kivezette a tejkvótát. Czerván György szerint az uniós tejkvóta a közös agrárpolitika egyik piacszabályozási eleme volt, amelynek megszüntetéséről még 2008-ban született döntés. Több ország így Magyarország sem használta ki a rendelkezésére álló kvóta mennyiséget. Magyarország 20-25 százalékkal volt alatta. A kvótarendszer megszüntetése versenyhelyzetet teremt, ami nemcsak kihívás, hanem lehetőség is a magyar tejtermelők számára.

A tehéntej fogyasztói árának alakulásaForrás: MTI

Annak érdekében, hogy az ágazat élni tudjon a lehetőséggel, a minisztérium megemelte a közvetlen támogatás összegét. Ez 2014-ben még 28,93 milliárd forint volt, az idén 49,43 milliárd forintra nő. Az állatjóléti támogatás összege mindkét évben 8 milliárd forint. A tej terméktanáccsal történt konzultáció alapján létrejön egy 420 millió forintos marketing alap is, amely a jó minőségű magyar tej népszerűsítését szolgálja.

Megerősödtek

Az utóbbi években megerősödött a terméktanács, ezt az is alátámasztja, hogy a miniszter reprezentatív szakmaközi szervezetként ismerte el 2013-ban, mondta Mélykuti Tibor. A terméktanács elnöke reményét fejezte ki, hogy 2020-ig az élelmiszeripar fejlesztésére szánt 300 milliárd forintos forrásból a tejfeldolgozók fejlesztésére is lehet majd fordítani. Tejmarketingre a szakmaközi szervezet éves szinten, a saját tagjai által összeadott pénzből mintegy 150-180 millió forintot tud majd költeni, mondta az elnök.

Mélykuti Tibor sürgette a feketegazdaság elleni még hatékonyabb fellépést, mind a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), mind a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) részéről. Ennek egyik jó eszközének nevezte a nemrégiben bevezetett elektronikus közúti áruforgalmi ellenőrző rendszert (ekáer).

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK