Szebb jövő vár Európára az S&P szerint

frankfurti tüntetés
Police stands behind a barbed wire security fence on the opening day of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt am Main, western Germany, on March 18, 2015. Supporters of the so-called Blockupy alliance consisting of social movements, activists, workers, trade unions and parties are expected to stage large protests against austerity and the authority of the European Central Bank when the bank's new headquarters officially will be on March 18, 2015. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
Vágólapra másolva!
Az olcsó olaj és főleg az európai jegybank mennyiségi enyhítési ciklusából eredő pótlólagos likviditás jótékonyan hat az euróövezet gazdasági kilátásaira a Standard & Poor's csütörtökön Londonban ismertetett átfogó előrejelzése szerint.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő elemzői a cég európai főközgazdásza, Jean-Michel Six által jegyzett új prognózisban közölték: az euróövezeti gazdaság következő két évének kilátásait most kedvezőbbnek tartják, mint a tavalyi utolsó negyedévben.

Európai Központi Bank épülete Forrás: AFP/Odd Andersen

Az S&P véleménye szerint ugyanis az EKB azóta sikeresen meggyőzte a piacokat arról, hogy "komolyan is gondolja" az időközben elkezdett, 1100 milliárd eurósra tervezett, de valójában nyílt végű mennyiségi enyhítési programot. A program mérete "igen figyelemreméltó", és erre a piac is ennek megfelelően reagált: a EURO STOXX 50 index, amely az 50 legnagyobb euróövezeti vállalat részvényárfolyamait követi, január eleje és március közepe között 21 százalékkal megugrott, a kötvényhozamok pedig az egész euróövezetben mélységi rekordokon járnak az irányadó tízéves futamidőre - hangsúlyozzák a Standard & Poor's londoni elemzői.

A gyenge euró a kulcs

A cég szerint azonban az EKB mennyiségi lazítási ciklusa elsősorban az árfolyamcsatornán keresztül hat a reálgazdasági aktivitásra. Az euró tavaly június óta 20 százalékkal gyengült, jelentősen javítva az euróövezeti export külső versenyképességét. Ennek alapján az S&P elemzői most már azt valószínűsítik, hogy a valutauniós export értéke az idén 4 százalékkal növekszik. A hitelminősítő a tavalyi negyedik negyedévben kiadott előző prognózisában még 3,3 százalékos idei euróövezeti exportnövekedést valószínűsített.

A Standard & Poor's csütörtöki előrejelzése 2016-ra 4,2 százalékos euróövezeti exportnövekményt jósol a korábbi prognózisban szereplő 3,8 százalék helyett.

További gyengülés várható

A cég felülvizsgált várakozása szerint az euró átlagárfolyama az idén 1,07 dollár lesz a tavalyi 1,33 euró/dollár átlag helyett, és jövőre 1,01 euró/dollár gyengül tovább.

Mindezeket egybevetve a Standard & Poor's az idén 1,5, 2016-ban 1,7 százalékos gazdasági növekedést vár az euróövezetben a tavaly mért 0,9 százalékos GDP-bővülés után.

Más nagy londoni házak mindazonáltal korántsem ennyire derűlátók az EKB mennyiségi enyhítési ciklusának várható gazdaságélénkítő hatásaival kapcsolatban.

Szerény program

A Capital Economics pénzügyi-gazdasági elemzőház közgazdászainak csütörtöki helyzetértékelése szerint az EKB QE programja a tervekben szereplő teljes ciklus végrehajtása esetén is "meglehetősen szerénynek" tűnik azokhoz az eszközvásárlási programokhoz képest, amelyekre az amerikai Federal Reserve-nek, illetve a Bank of Englandnek - a brit jegybanknak - volt szüksége a "tisztes ütemű" növekedés beindításához.

Forrás: MTI/EPA/DPA/Boris Rössler

A Bank of England az eddig végrehajtott 375 milliárd fontos (160 ezer milliárd forintos) mennyiségi enyhítéssel az éves brit GDP-érték 20 százalékánál nagyobb értékű új likviditást juttatott a brit gazdaságba. A Federal Reserve mennyiségi enyhítési ciklusának értéke megközelíti az Egyesült Államok hazai össztermékének 25 százalékát. A Capital Economics kimutatása szerint az EKB most zajló mennyiségi enyhítési ciklusának GDP-arányos értéke hozzávetőleg a fele a Bank of England és a Fed eszközvásárlási programjaiénak.

A ház londoni elemzői kiemelik azt is, hogy a nominális amerikai GDP-érték már csaknem 10 százalékkal meghaladja a globális pénzügyi válság elhatalmasodása előtti utolsó évben, 2008-ban mért szintet, az euróövezet hazai összterméke ugyanakkor 2 százalékkal még mindig elmarad az akkori értéktől.