Brutálisan gyenge amerikai adat

dollár
Vágólapra másolva!
A vártnál jóval rosszabb lett az amerikai átfogó munkaerőpiaci adat, ami jelentős dollárgyengülést hozott, és kitolhatja a FED kamatemelését.
Vágólapra másolva!

A várt 246 ezer fős bővülés helyett csak 126 ezer fővel bővült az amerikai munkaerőpiac márciusban, ami messze elmarad a várakozásoktól. Ilyen jelentős elmaradásra 2014 januárja óta nem volt példa. A munkanélküliségi ráta továbbra is 5,5 százalékon áll. Talán kifulladt a munkaerőpiac fellendülése?

A dollár már a szerdai ADP adatközlés óta gyengül, a mostani rosszabb NFP mutató hatására pedig felrobbant, egészen 1,10-ig szaladva. Igaz, ma jóval illikvidebb környezetben zajlik a kereskedés az európai és amerikai börzék zárvatartása miatt.

EURUSD árfolyamgrafikon (30 perces bontás) Forrás: Investing.com, Investor.hu

Az elmúlt években a márciusi adatközlések rendre elmaradtak a várakozásoktól, erről tegnapi cikkünkben írtunk: Okozhat-e meglepetést az amerikai munkaerőpiac?

A piac igen jelentős figyelmet szentel az amerikai munkaerőpiac alakulásához, hisz ez egyfajta iránymutató lehet a befektetőknek, mikor kezdhet kamatemelésbe a FED. Számos elemző szerint júniusban vagy szeptemberben ez már be is következhet, míg a piaci árazások sokkal inkább az év végi időpontot árazzák. A mostani gyenge adat egyre inkább kitolhatja a várakozásokat.