Megszerették a nagyok a Raiffeisent

Vágólapra másolva!
Meglehetősen jól fest a Raiffeisen technikai képe, ráadásul a napokban több kedvező elemzői vélemény is érkezett a részvényre. Az elmúlt év egyik legtöbbet szenvedő régiós bankrészvényében az a JP Morgan is 30 százalék feletti árfolyam emelkedési potenciált lát, aki hetekkel ezelőtt az OTP piacán is nagy ralit indított el optimista várakozásával.
Vágólapra másolva!

Több kedvező elemzői vélemény is érkezett a napokban a Raiffeisen részvényeire. A Societe Generale szerint 17, a BNP Paribas szerint 21, a JP Morgan szerint 18, az AlphaValue szerint pedig 18,8 eurót érnek a bank részvényei, melyekkel jelenleg 13,6 eurónál kereskednek a bécsi tőzsdén.

Az összes elemzői célár átlaga ugyan nem ennyire optimista, a 14,76 eurós konszenzus azonban szintén meghaladja a jelenlegi árszinteket. Az viszont érdekes, hogy a fentebb felsorolt elemzőházak azok, melyek az elmúlt napokban jöttek ki friss céláraikkal, ennél fogva talán a piaci szereplők is azokra lehetnek nagyobb figyelemmel. A JP Morgan tegnapi 18 eurós célszintje azért is érdekes, mert napokkal ezelőtt az OTP papírjaira is egy meglehetősen magas, közel 7000 forintos célárat fogalmaztak meg, amit követően a hazai bank papírjai vad emelkedésbe kezdtek.

A kedvező elemzői minősítések hatása egyébként már a Raiffeisen piacán is érezhető. Van is persze mit ledolgoznia a részvény árfolyamának, hiszen tavaly az árfolyam feleződésével az egyik leggyengébb teljesítményt mutatták Európa-szerte, így mostanra a bankpapírok mutatószám alapú értékeltsége is az európai sereghajtók közé tartozik. Az orosz-ukrán és magyar veszteségek és a bank folyamatban levő átalakítása miatt persze számos kockázattal néz szembe a tőkeellátottságát illetően is a gyengébb bankok közé tartozó Raiffeisen, bár tevékenységének részleges visszafogásával a tőkehelyzet javításába kezdtek.

Pont jókor jöttek a dicsérő szavak

A kedvező elemzői vélemények technikai szemmel nézve pont jókor érkeztek, hiszen így a részvény árfolyama végre sikeresen hagyhatja maga mögött azt a csökkenő trendvonalat, amit februárban már áttört és azóta vissza is tesztelt. A napi grafikon ennek köszönhetően jól fest, az 50 napos mozgóátlagnak is sikerült megfognia az árfolyamot, így tartósabban is felette ragadt a papír, amire tavaly nyár óta nem volt példa. Az MACD indikátor közben vételi jelzést adott, és az RSI sem gördít akadályt az árfolyam további emelkedése elé.

A legközelebbi ellenállás azonban már nincs messze, a korábbi mélypontok 14,5 eurónál most a felfele menetet akaszthatják majd meg. Ezt követően a 200 napos mozgóátlag 16,5 eurónál, majd a következő ellenállás 18,4 eurónál számítanak fontosabb megállóknak.

A Raiffeisen napi grafikonja Forrás: Amibroker, Investor.hu

A heti grafikonon is látszanak a fordulat jelei, a hónapok óta tartó csökkenő trendvonal ugyanis megtört, ráadásul egy visszatesztre is sor került már az elmúlt időszakban. Ha a felfele korrekció folytatódik, a 17,5 eurós magasságot veheti majd célba az árfolyam az 50 hetes mozgóátlagnál, ahol a 38 százalékos Fibonacci szint is húzódik.

A Raiffeisen heti grafikonja Forrás: Amibroker, Investor.hu

Lefele az árfolyam korábbi 9 euró körüli mélypontjai jelentik a támaszt, de ha valaki a mostani szinteknél pozíciót vesz fel, annak sokkal inkább lehet érdemes az 50 napos mozgóátlag és a múlt hét végi lokális mélypont alá, 11,3 euróra elhelyezni a stop loss megbízást.