Az uniós átlag fölött a magyar egészségügy

Ennyi alkohol kell egy szuper randihoz
Vágólapra másolva!
A magyarok az egészségügyi kiadások harmadát zsebből fizetik, ez jóval magasabb mint az uniós átlag. Emellett a felnőtt lakosság negyede dohányzik, harmada elhízott, és ötöde küzd alkoholproblémákkal. A lakosság ötöde alig mozog, ők napi 10 percet sem gyalogolnak.
Vágólapra másolva!

„Az összes egészségügyi kiadás 29 százalékát saját zsebből fizetik a magyarok, ami a 21 százalékos uniós átlagnál is magasabb. A magán egészségbiztosítások révén viszont csak 2,7 százalékát finanszírozzák ezeknek a költségeknek a magyarok, ami elmarad az európai átlagtól" - mondta Kádár Gabriella, a CIG Pannónia Életbiztosító vezérigazgatója.

A felnőttek negyede dohányzik

Emellett a felnőttek több mint egynegyede dohányzik rendszeresen, ami csak kismértékben haladja meg az uniós átlagot, de a görög, horvát, bolgár és a lett arányok után a legrosszabb adat az EU-ban. Viszont ez a szám régebben magasabb volt, CIG Pannónia Életbiztosító elemzése szerint egy évtized alatt az európai uniós átlaggal megegyező mértékben, 12 százalékkal csökkent Magyarországon azoknak az aránya, akik naponta dohányoznak.

11 liter tiszta alkohol évente

A 7. helyen áll Magyarország Európában az egy főre jutó, évente 11,4 literes alkoholfogyasztással (100 százalékos alkoholban mérve), ami 1,3 literrel haladja meg az uniós átlagot, de 3,5 literrel alacsonyabb, mint a két évtizeddel korábbi magyar adat. A lakosságszámhoz viszonyított ismétlődő, káros mennyiségű alkoholfogyasztás tekintetében világviszonylatban is az elsők közé tartozik Magyarország, a probléma a felnőttek 19,3 százalékát érinti.

Átlag 11 liter tiszta alkoholt iszunk évente Forrás: Thinkstock

Minden harmadik magyar elhízott

Az egészséges táplálkozás terén felemás a helyzet, írja közleményében az egészségbiztosító: az uniós átlaghoz képest Magyarországon 8 százalékponttal magasabb azok aránya, akik naponta esznek gyümölcsöt, a zöldségfogyasztás terén viszont lemaradásban vagyunk az EU-hoz képest. Nagyobb probléma, hogy a felnőtt lakosság fele egyáltalán nem végez intenzív testmozgást, harmada még mérsékelt formában sem, sőt, egyötödük napi 10 percet sem gyalogol. Ennek is jelentős szerepe van abban, hogy Magyarországon a 15 év feletti lakosság 29 százaléka számít elhízottnak.