Csökken az élelmiszerek áfája a szomszédban

Victor Ponta román miniszterelnök, Új koncot találtak Orbán barátai és ellenségei
Vágólapra másolva!
24-ről 9 százalékra.
Vágólapra másolva!

Júniustól 9 százalékra csökkentik Romániában minden élelmiszer és alkoholmentes ital áfáját, jelentette be Victor Ponta miniszterelnök. Az általános forgalmi adó (áfa) 24 százalékos Romániában, az új adótörvénykönyv ennek szintjét jövő évtől kezdődően 20 százalékra csökkentené. Korábban a kenyér és bizonyos turisztikai szolgáltatások esetében vezettek be 9 százalékos csökkentett áfát Romániában.

Fehéredhet a gazdaság

Az Európai Unióban a románok költik jövedelmük legnagyobb hányadát (csaknem harmadát) élelemre, és az élelmiszerágazatban a legmagasabb az adókerülés mértéke, indokolta a csökkentést Victor Ponta. A román kormány azt reméli, hogy az élelmiszerek áfájának csökkentése hozzájárul az ágazat versenyképességének javításához, a feketegazdaság visszaszorításához és növeli az ország élelmiszerbiztonságát.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nemrég közölte: ellenzi a román kormány adócsökkentési terveit, amelyeket túl korainak tart.A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nemrég közölte: ellenzi a román kormány adócsökkentési terveit, amelyeket túl korainak tart.

Minden élelmiszer

Az eredeti tervekkel szemben nemcsak az alapélelmiszerek, hanem minden élelmiszer áfája csökken, valamint az értékesítésükkel kapcsolatos közétkeztetési szolgáltatásoké is. Ráadásul nem jövőre, hanem már idén nyáron, mondta a miniszterelnök. Ponta szerint a román költségvetés a tervezett 5 milliárd lejes (340 milliárd forint) hiány helyett 5 milliárd lejes többlettel zárta az idei első negyedévet és így máris rendelkezik az élelmiszerek áfájának csökkentésével keletkező bevételkiesés fedezetével.