Fontos hírrel állt elő a Buda-Cash

Buda-Cash Brókerház
A lavina elindítója
Vágólapra másolva!
A Fővárosi Törvényszék elrendelte a Buda-Cash Brókerház felszámolását, és felszámolóként a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t jelölte ki - közölte a Buda-Cash a honlapján. A brókercég azt javasolja a károsultaknak, hogy követelésüket büntető eljárásban, polgári jogi igényként is jelentsék be.
Vágólapra másolva!

A brókercég honlapján lévő közlemény szerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat büntető eljárást. A folyamatban lévő büntető eljárás keretében az NNI zár alá vételt rendelt el a Buda-Cash valamennyi értékpapír és pénzforgalmi számlájára, továbbá lefoglalta a cég egyéb vagyontárgyait is.

A károsultak menjenek a bíróságra Forrás: MTI/Sallmayer Gábor

A bűncselekmények súlyosságára tekintettel előreláthatólag vagyonelkobzásról is dönteni fog a bíróság, emiatt a felosztható vagyon várhatóan csökkenni fog – írják a honlapon. A Buda-Cash azt javasolja a károsult ügyfeleknek, hogy fontolják meg annak lehetőségét, hogy követelésüket a büntető eljárásban polgári jogi igényként is bejelentik.

Előzetesben maradnak

A Budai Központi Kerületi Bíróság március 11-i végzésében a szökés, elrejtőzés és a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélye miatt harminc napra rendelte el a gyanúsítottak előzetes letartóztatását. A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék végzése szerint az elsőfokú bíróság törvényesen és okszerűen döntött a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendeléséről.

A Buda-Cash a svájci frank árfolyamingadozásán veszíthetett sokat Fotó: Mudra László [origo]

68 milliárd vagyont zároltak

Akár tíz évet is kaphatnak a Buda-Cash különösen nagy kárt okozó csalással vádolt vezetői. A Fővárosi Főügyészség közleményéből kiderül, hogy a Buda-Cash-ügyben 68 milliárd forintnyi vagyont koboztak el, ami több is, mint a feltárt kár. Két hét "megfeszített munkával" gyűjtötte össze a Nemzeti Nyomozó Iroda a Buda-Cash-ügyben a bizonyítékokat, melyek alapján a brókerház három vezetőjét – T. Pétert, valamint V. Pétert és Gy. Jánost - őrizetbe vették március 9-én - közölte a nyomozást felügyelő Fővárosi Főügyészség.

100 milliárdos kárt okoztak

A jegybank február végén azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét. A cég irányítását a Nemzeti Bank által kirendelt felügyeleti biztosok vették át. Az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel. A Buda-Cash a svájci frank árfolyamingadozásán veszíthetett sokat. Az MNB birtokába jutott információk szerint súlyos visszaélések történtek a Buda-Cashnél.