Már a jegybank is Kína felé nyit

gazdasági bizottság
Budapest, 2014. december 9. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén 2014. december 9-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank a renminbi növekvő nemzetközi szerepét mérlegelve, más jegybankokhoz hasonlóan egy kínai kötvényportfólió fokozatos, több lépésben történő kiépítéséről döntött. A döntés hátterében gazdaságpolitikai, illetve devizaeszköz-diverzifikációs célok állnak. Az új irány a devizatartalék-megfelelést érdemben nem befolyásolja, a teljes devizatartalék mértékéhez képest kis méretű lesz az RMB kötvényportfolió.
Vágólapra másolva!

A jegybank azt ígéri, hogy a renminbi befektetések megvalósításáról folyamatosan tájékoztatni fogja a nyilvánosságot.

Az MNB közlemény további részeit változatlan formában közöljük.

"Kína növekvő globális gazdasági súlyához igazodóan a renminbi szerepe egyre fontosabbá vált a nemzetközi elszámolásokban az elmúlt években. A renminbi használatához szükséges pénzügyi infrastruktúra fejlesztését jegybankok, piaci és kormányzati szereplők is ösztönözték. A kínai tőketranzakciók, árfolyamrendszer, illetve kamatok feltételezett további liberalizációjával párhuzamosan a jövőben a befektetésekhez kapcsolódó elszámolások is egyre inkább renminbiben valósulhatnak meg, és a renminbi nemzetközi szerepe tovább növekedhet."

Budapest, 2014. december 9. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén 2014. december 9-én. MTI Fotó: Soós Lajos Forrás: MTI/Soós Lajos

"A renminbi növekvő nemzetközi súlya és térnyerésének nemzetközi támogatottsága miatt számos jegybank, köztük az MNB is kétoldalú swap megállapodást kötött a kínai központi bankkal (PBoC), emellett pedig több jegybank (pl.: Bank of England, Reserve Bank of Australia) renminbi eszközportfolió kiépítésébe kezdett.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2015. február 19-én - látva a renminbi nemzetközivé válásának dinamikus folyamatát - elindította az öt pillérre épülő Jegybank Renminbi Programot amelynek egyik pillére a devizatartalékportfolió kialakítása."