Matolcsyék kínai kötvényportfóliót építenek

gazdasági bizottság
Budapest, 2014. december 9. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén 2014. december 9-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Kína növekvő gazdasági súlya miatt kínai kötvényportfoliót épít a jegybank. A teljes devizatartalékhoz képest kicsi lesz. A megvalósuló befektetésekről tájékoztatni fogják a közvéleményt, ígérik.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a renminbi (a kínai valuta hivatalos neve renminbi) növekvő nemzetközi szerepét mérlegelve, más jegybankokhoz hasonlóan megvizsgálta a renminbi devizatartalék portfólió kialakításának lehetőségét és gazdaságpolitikai, illetve devizaeszköz-diverzifikációs célokkal egy kínai kötvényportfólió fokozatos, több lépésben történő kiépítéséről döntött, áll a jegybank közleményében. A renminbi befektetések megvalósításáról az MNB tájékoztatni fogja a nyilvánosságot, ígéri a jegybank.

Kis méretű portfolió

A jegybank döntésének értelmében kialakításra kerülhet egy, a devizatartalék-megfelelést érdemben nem befolyásoló, a teljes devizatartalék mértékéhez képest kis méretű RMB kötvényportfolió, írják a közleményben.

Kína gazdasági súlya

Az MNB szerint Kína növekvő globális gazdasági súlyához igazodóan a renminbi szerepe egyre fontosabbá vált a nemzetközi elszámolásokban az elmúlt években. A renminbi használatához szükséges pénzügyi infrastruktúra fejlesztését jegybankok, piaci és kormányzati szereplők is ösztönözték. A kínai tőketranzakciók, árfolyamrendszer, illetve kamatok feltételezett további liberalizációjával párhuzamosan a jövőben a befektetésekhez kapcsolódó elszámolások is egyre inkább renminbiben valósulhatnak meg, és a renminbi nemzetközi szerepe tovább növekedhet.

Kína gazdasági súlya egyre nő Forrás: MTI/Soós Lajos

Nem az MNB az első

A renminbi növekvő nemzetközi súlya és térnyerésének nemzetközi támogatottsága miatt számos jegybank, köztük az MNB is kétoldalú swap megállapodást kötött a kínai központi bankkal (PBoC), emellett pedig több jegybank (pl.: Bank of England, Reserve Bank of Australia) renminbi eszközportfólió kiépítésébe kezdett, emlékeztet az MNB.