Ne a bankok kártalanítsák a Quaestor-ügyfeleket

2015.04.07. 10:22

Nem akarnak állami pénzt látni a Quaestor-ügyfelek kártérítése körül az olvasóink. A legtöbben azzal kapcsolatban is elutasítóak, hogy a bankok vagy más brókercégek által összedobott biztosítási alapból kapjanak pénzt a károsultak. A jegybank nyeresége viszont sokak szerint felhasználható lenne erre, különösen akkor, ha megállítható a felügyelet felelőssége.

Felmérésünk szerint az olvasóink többsége szerint nem lenne fair, ha a Beva, vagyis a szabályosan működő befektetési vállalkozások dobnák össze a pénzt a kártalanításra. Ezzel a szektor, pl. az OTP, amely a kártalanítás 40 százalékát fizethetné, évtizedekre eladósodhatna.

A felelősök vagyonából kártalanítják az ügyfeleket?

Forrás: Origo

Közpénz, köszönöm nem

Olvasóink elutasítóak azzal szemben is, hogy közpénzből fizessék ki a keletkezett kárt. A legtöbben az MNB vagyonát vonnák csak be a kárrendezésbe, de azt is csak akkor, ha megállapítható a felügyelet felelőssége.

Közpénzből is kártalanítsanak?

Forrás: Origo

Mi lesz a 160 milliárd sorsa a felszámolás során? 

Egy a felszámolás menetét jól ismerő szakértő szerint, ha meg is van ez a 160 milliárd, akkor is van miért aggódnia a kötvényeseknek. A büntetőeljárás során zárolták vagy zárolhatják Tarsoly Csaba és cégei vagyonát. A cégcsoport felszámolása még nem kezdődött el. Ha a pénzzé is tudják majd tenni a cég vagyontárgyait, akkor is csak a fiktív, vagyis a csalással kibocsátott kötvényesek kártalanítására lehet majd felhasználni. A legálisan kibocsátott kötvényesek a felszámolásban bízhatnak csak. Az már egy másik kérdés, hogy mennyi marad számukra a nem pontosan meghatározható vagyonból.

Mivel kötvénysorozatonként állapítják majd meg a fiktív papírok arányát, azok járhatnak a legrosszabbul, akik olyan kötvénysorozatból vásároltak, amelyekben viszonylag kevés ilyen van. Ha a Beva belép a kártalanításba, akkor sem nő a kártalanítási alap, hiszen ilyenkor a Beva is igényt tart majd a cégben talált pénzre, ráadásul azt a kötvényesek előtt meg is kaphatja.