Négy éve nem nőtt ilyen gyorsan az európai gazdaság

Vágólapra másolva!
Márciusban 53,3-ról 54 pontra, tizenegy havi csúcsra emelkedett a feldolgozóipar és a szolgáltató szektor adatainak összevonásával képzett beszerzésimenedzser-index (BMI) az euróövezetben.
Vágólapra másolva!

Ha a szolgáltató szektort külön vizsgáljuk, akkor még kedvezőbb értéket kapunk: itt 53,7-ről 54,2 pontra emelkedett a mutató.

Kérdés, hogy fenntartható-e

"Azt még nem lehet biztosan állítani, hogy az euróövezeti gazdaság teljesítményének javulása elérte volna a fenntartható növekedési pályához szükséges mértéket, az viszont biztos, hogy 2011 óta a legnagyobb növekedési ütemre tett szert" - kommentálta a jelentésben foglaltakat Chris Williamson, a riportot készítő Markit gazdaságkutató intézet vezető közgazdásza.

Gyorsul a növekedés

A BMI adatok alapján csak szerény, 0,3 százalékos első negyedéves euróövezeti GDP-növekedés valószínűsíthető. Ennél sokkal fontosabb azonban, hogy a felmérés adatai alapján a növekedési ütem gyorsulására lehet számítani az elkövetkező hónapokban.

Az új megrendelések beáramlása 2011 tavasza óta most volt a legnagyobb, ami az új alkalmazottak felvételében három és fél éve nem látott mértékű aktivitásra ösztönözte a vállalatokat.