6 ok, amiért érdemes most óvatosnak lenni

2015.04.08. 13:15

Számos piaci indikátor mutat abba az irányba, hogy egy hosszú tetőépítési periódus után volatilis és veszélyes részvénypiaci időszak előtt állunk, állítja Michael Sincere a Marketwatch hasábjain.

A szakértő az alábbi hat tényezőre helyezi a fő hangsúlyt:

1. Gyengülő munkaerőpiac

A múlt pénteken közzétett brutálisan gyenge NFP adat már a kifulladó amerikai gazdaságról árulkodhat, mely mögött sokan a dollár lehengerlő erejét vélik felfedezni (a dollár index 22 százalékot menetelt felfelé tavaly június óta). Az egyetlen vigasz az lehet, hogy az amerikai jegybank nem emel kamatot júniusban, látva a gyengülő makroadatokat.

2. ’Forró’ pénzek áramlanak be a tőzsdékre

Februárban közel 58 milliárd dollár friss tőke áramlott a befektetési világ új kedvencébe, az ETF-ek piacára. Az Investment Company Institute kimutatása szerint 1 280 milliárd dollárnyi pénz csücsül amerikai részvény ETF-ekben, ráadásul óriási összegek forognak nap, mint nap az S&P500 index mozgását lekövető SPY indexben (SPDR S&P 500 ETF Trust) is. De ezek mind spekulatív, azaz a gyors haszonszerzést megcélzó pénzek, amelyek az első megingást mutató jelekre azonnal elkezdenek kiáramlani a termékekből, heves áresést okozva.

Kiindulva a fenti tényekből, Michael Sincere azt a következtetést vonja le, hogy a befektetők többsége pánikvevő üzemmódban van, azaz félnek attól, hogy lemaradnak a további árfolyam emelkedésről, ezért szemet hunynak a kockázatok fölött. Nem kell félni, ilyen magatartást akár profi vagy vagyonos befektetők is elkövetnek, sok esetben teljesen prózai okok miatt, tudniillik nem akarnak rosszabbul teljesíteni, mint a piaci benchmark. Ezért, mint a robotok, csak nyomkodják a vételi gombokat, mert sokkal rosszabb, ha elmarad a teljesítményük a többiekétől.

3. Kijelölésre került a piaci csúcs

Elképzelhető, hogy 2015. március 20-án csúcsot alakított ki a Dow Jones index – állítja a szakértő. Aznap közel 2,5 milliárd darab részvény cserélt gazdát a kereskedés utolsó fél órájában, és hiába volt ekkora forgalom, a Dow árfolyama alig 26 pontot korrigált vissza, és így is 168 pontos nyereséggel zárta a napot (március 20-án opciós és határidős kifutások is voltak – szerk.).

Dow Jones Index árfolyamgrafikonja az elmúlt 6 hónapban és a forgalmi csúcsokhoz tartozó árfolyamszintekForrás: BigCharts.com, Investor.hu

De miért érdekes ez? Nyilván ekkora nagyságú tranzakciók mindkét oldalán kell lennie vevőknek és eladóknak, de vélhetően az eladók túlsúlyban voltak, és a pánikvevők szívtak fel a kitárazott mennyiségeket. Két szabályra érdemes ilyenkor figyelni.

  • Az első szerint, ha mind a forgalom nagysága, mind az árfolyamok emelkedő pályán mozognak, az ’bullish’ jelzés.
  • A második szerint, ha emelkedik a tőzsdei forgalom és az árak lefelé mennek, az ’bearish’ jelzés. Március 20-a pont egy ilyen ’bearish’ nap lehet, függetlenül attól, hogy a piacok pluszban zártak.

4. Nincs igazi folytatása az emelkedéseknek

Az egy napos tőzsdei menetelések váltak megszokottá az utóbbi időben. Március 20-án az S&P500 index napi záró csúcsa 2108 pont, és azóta meg sem közelítettük azt az értéket (februárban 2117-nél volt az index záró csúcsa – szerk.). Ha igazi erő lenne most a piacban, akkor könnyedén mennék 2100 pont fölé.

5. Beszédes az NYSE Tick indikátor

Ezen indikátort leginkább a daytraderek használják annak eldöntésére, hogy az adott napon milyen hangulat uralkodik a részvénypiacon. Az igazán emelkedő napokon sem volt az 1000-es érték fölött ezen mutató, ami ugyan nem ’bearish’ jelzés, de totális bizakodásra sem ad okot. 

6. Túlságosan sokan hisznek az árak emelkedésében

Egyfajta piaci hangulat (szentiment) indikátorként is szoktak tekinteni a VIX indexre, ami jelenleg alacsony aktivitást mutat. Ennek magyarra fordítása elég egyértelmű: kevesen hisznek abban, hogy a piacok innen sokat esnének, és ha mégis esést várnának, akkor arra remek beszállási pontként fognak tekinteni. Holott valami kezd megváltozni a háttérben, de sokan erre ügyet sem vetnek, csak két kézzel kapkodják a részvényeket. De sok hasonló momentumot lehet már látni a hosszú évek során, aminek aztán gyors kijózanodás lett a vége.

CBOE Volatility (VIX) Index az elmúlt 1 évbenForrás: BigCharts.com

De akkor mi tévők legyünk?

Michael Sincere véleménye szerint érdemes valamennyi profitot bebiztosítani vagy zsebre tenni, mivel a korábbi tapasztalatokból kiindulva a virtuális nyereségek gyorsan el tudnak párologni egy durva és éles korrekció, vagy egy medve piacba való átfordulás esetén. Éppen ezért most érdemes óvatosnak lenni, visszafogni a bennünk mozgolódó kisördögöt, és átalakítani a portfóliónk súlyozását a készpénz, illetve biztonságosabb eszközök javára.