Az OTP milliárdokat adna a kkv-knak

2015.04.08. 16:26

Az OTP Bank egyszerűsített és gyorsított ügyintézéssel kívánja növelni hitelkihelyezéseit a kis- és középvállalkozások körében, mondta Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

Jelentős növekedés előtt áll idén a kkv-szektor, részben az uniós programok finanszírozása, részben a növekedési hitelprogram (nhp) miatt, közölte Wolf László.

Akár fedezet nélkül is

A bank most induló, OTP Business 250 Hitelprogramja keretében 10-15 milliárd forint kkv-hitel kihelyezését tervezik az idén, mondta Csonka Tibor ügyvezető igazgató. Ebből 10 millió és 250 millió forint közötti forrást lehet majd igényelni folyószámla-, forgóeszköz- és beruházási hitelhez, egyszerűsített hitelfeltételekkel, gyors hitelbírálattal, és megfelelő üzleti háttér mellett 100 millió forintig akár fedezet nélkül is.

10-15 milliárd forint kkv-hitel kihelyezését tervezik az idénForrás: MTI/Faludi Imre

Csonka Tibor arról is beszélt, hogy a korábbi tapasztalatok azt mutatják, a vállalkozások számára a megfelelő biztosíték előteremtése is gyakran problémát jelent. Így az OTP Business 250 Hitelprogramban forrást igénylő vállalkozások a gyorsított eljárás mellett maximum 100 millió forintig jogi biztosíték nélkül is folyószámlahitelhez juthatnak. Beruházási és forgóeszköz finanszírozásnál pedig meghatározott feltételek esetén lehetőség van arra, hogy a finanszírozott eszközök fedezetbe vonásán túl további biztosítékot ne kössön ki a bank.

Csökkenhet a növekedés

Wolf László a magyar makrogazdasági pályáról kifejtette: idén valamelyest csökkenhet a gazdasági növekedés az OTP Bank várakozásai szerint, de még mindig 2 százalék felett lesz. A kamatok nagyon kedvezően alakulnak a hitelezés szempontjából, és tovább csökkenhetnek. Az infláció nőhet, az euró árfolyama viszont stabilan 300 forint körül alakulhat, az államadósság GDP-hez mért aránya csökken, a folyó fizetési mérleg többlete jelentős marad, mondta vezérigazgató-helyettes.

2013 vége óta enyhe növekedés figyelhető meg a hitelpiacon, de a hitelállomány GDP-hez viszonyított aránya napjainkban is a régió átlaga alatt van, mondta Wolf László.

Megállt a hitelezés visszaesése

A jegybank növekedési hitelprogramja a csökkenést megállította a vállalati hitelezés területén, az nhp keretében 1360 milliárd forintnyi új hitel folyósítottak eddig. Az OTP Bank piaci részesedése jelenleg az nhp-ban megközelíti a 13 százalékot, a bank a teljes vállalkozói hitelpiacon is nagyjából ekkora piaci hányaddal rendelkezik, mondta Wolf László.

Az nhp megállította a hitelezés további visszaesésétForrás: MTI/Máthé Zoltán

Az nhp második szakaszában az OTP-nél jelentősebb a forgóeszközök és az uniós hitelek iránti érdeklődés, mint más nagybankoknál, és kisebb a beruházási hitelek aránya. Az OTP az uniós források társfinanszírozására készül az OTP Business 250 hitelprogramban, mondta a vezérigazgató-helyettes.